Reklama
reklama

Dita P: Vaření je lovestory

Kulinářská expertka, kuchařka a autorka populární kuchařky Deník Dity P., která se v loňském roce navíc představila v šestnáctidílné televizní kuchařské show. Dita Pecháčková ukázala čtenářům a divákům na stovku svých nejoblíbenější receptů . Její kuchařka je o lásce k jídlu a vaření, její pořad bývá přirovnáván ke kulinářským show Jamieho Olivera či Nigelly Lawsonové.

To, že její kuchařka je fenomén ukázala i brněnská autogramiáda. Svoji kuchařku podepisovala víc než hodinu. „V Brně je to takhle milé vždycky,“ konstatovala v rozhovoru pro noviny CENTRUM news Dita Pecháčková.

Máte svoji kuchařku, svoji televizní show. Co přijde nyní?

Jsem popravdě ještě trochu v šoku z toho pořadu. Nikdy bych nevěřila, že dokážu překonat stud před televizní kamerou a nechám diváky nakouknout do mého soukromí. Pořad je pro mě velká událost, kterou jsem rozhodně neplánovala. A teď to už skoro nemůžu zastavit. Takže bude další kuchařka, kterou chci stihnout letos a další díly pořadu Deník Dity P.

Co najdeme v další kuchařce za recepty? Budete zase vařit tematicky?

Bude to další Deník Dity P. ,  stejný koncept. Mám hodně receptů, které se do první kuchařky nevešly, ale já je chci představit. Každou chvíli si na nějaký takový recept vzpomenu. A mám také hodně receptů, které bych ráda dovedla k dokonalosti.

Které jídlo například se chcete učit k dokonalosti?

Třeba moravského vrabce se špenátem a bramborovými knedlíky, které jsem vařila asi jen dvakrát, a nebyla jsem spokojená. Takže vyzkouším všechny možné recepty, které jsem kdy na vrabce sehnala. Prostě budu moravského vrabce se špenátem a bramborovými knedlíky vařit tak dlouho, až bude dokonalý. Novou kuchařku vlastně nedělám jen pro lidi, ale i sama pro sebe.

Jak můžete vědět, že máte ten nejlepší recept, ten nejlepší postup?

Jsem strašně rozmazlená, v jídle především. Takže když to chutná mně, je velká šance, že je to hodně dobrý. Navíc se celý den motám okolo jídla, připravuju časopis, vidím velké množství receptů a vím, jak recepty vychází, mluvím s lidmi, kteří mají profesionální zkušenosti s vařením. Když jsem já s jídlem v pohodě, vím, že se blíží k  dokonalosti. Teď třeba kremrole. Celý minulý týden jsem se snažila dosáhnout dokonalých domácích kremrolí. A už  je mám.

Uvědomujete si, že už navždy budete ve škatulce: To je ta, která píše kuchařky. Jste s touto kariérou spokojená?

Vy byste nebyla? Co může být pro ženu hezčího a přitažlivějšího, než být kuchařka a dokonce autorka kuchařek? Takže autorka kuchařek mě ani náhodou neuráží a pokud mě lidé budou vnímat takto, budu šťastná.

Kdy vaříte a co vaříte nejčastěji?

Nevařím každý den, ale ráda bych.  Jsem ale často dlouho v práci, a když dojdu domů, už nemám na vaření sílu ani náladu. A nechci, aby se vaření stalo rutinní záležitostí, která by mě časem začala nudit. Chci, aby vaření bylo totální vzrůšo. Snažím se vařit každý víkend. Už přes týden řeším, co budu dělat, na co mám chuť a hledám dobré recepty a suroviny. Nakupuju, obejdu obchody abych měla nejlepší ingredience, a pak vařím a hrozně si to užívám.

Suroviny, ze kterých vaříte, jsou opravdu ty nejlepší na českém trhu?

Vařím z úplně obyčejných věcí, ale hledám, kde se dají sehnat nejkvalitnější. Chodím na trh a do nových obchodů, dívám se, kde mají třeba nejlepší růžičkovou kapustu. A teď se pokouším najít nejlepší kuře. Včera mi také poprvé přišla objednaná bedýnka. Takže mám doma v bedýnce čerstvého králíka a jsem celý víkend pryč. Ale udělám ho příští víkend na česneku se špenátem a knedlíky.

Jak vám chutná v restauracích?

Moje vaření a restaurace jsou dvě odlišné věci. Od sebe samozřejmě očekávám daleko víc, než od restaurace. Vařím s láskou, moje jídla nejsou jen k tomu, abych se najedla. Je to obřad. Pro mě, pro rodinu a pro hosty. V restauracích jím skoro každý den, nadávám, vztekám se, ale většinou to sním.

Všimla jsem si, kolik mladých žen si kupuje kuchařku Deník Dity P. Myslím, že jste konečně i ženám ukázala, že umí vařit. Páni šéfkuchaři nás totiž přesvědčují o opaku.

To mě vůbec nenapadlo. A pokud to tak je, jsem ráda. Muži jsou v kuchyni víc předváděcí, vaří víc pro show, aby se ukázali. Je to takové ego vaření. Zatímco žena vaří s láskou. Myslí na všechny, kteří to jídlo budou jíst. Když vaří žena, tak se najíte a cítíte uspokojení. To umí jen ženy. Navíc:  Když umí vařit muž, je to jeden z desíti, ale ženy umí vařit všechny.

Určitě chcete rodinu. Nebude proto vaše další kuchařka věnovaná rychlovkám a jídlům pro děti?

Zatím nemám potřebu vařit pro děti, ale jednou to určitě přijde. Mám malého synovce a ukazuje se, že má nejraději jídla pro dospělé. Co je to vlastně jídlo pro děti? Co děti jedí speciálního? A rychlá jídla? Určitě se v kuchařce objeví, je potřeba umět rychlé a dobré jídlo.

Co děláte, když nevaříte, nenakupujete, nepíšete nebo nenatáčíte pořad o jídle?

Mojí nejoblíbenější činností, kterou celá rodina považuje za lenost, je to, že si lehnu na gauč nebo do postele a jen tak si představuju, vymýšlím a sním. Klidně celé odpoledne a jsem naprosto šťastná, jsou to moje nejmilejší chvíle. Zní to asi hrozně, ale já tahle všechno vymyslím a pak už jen zrealizuji.

Zapojíte do další kuchařky opět rodinu?

Pokud to pro ně ještě bude snesitelné, tak ráda.

Rodinou myslíte své tři sourozence a rodiče?

Nejen je. Jsme dost komplikovaná rodina, jako dneska skoro všechny, ale umíme se v té komplikovanosti mít rádi, vídat se. A mě to baví. Svou rodinu nějak automaticky zapojuju do svých pracovních záležitostí a osobních projektů, protože s nimi je to jasné, přirozené, nekonfliktní, příjemné. Pořád sním o rodinné firmě prvorepublikového typu, ale úplně to nejde. Každý z rodiny má profesi, kterou má rád, i tak je pořád k něčemu lákám a oni se nechají.

Proč si myslíte, že kuchařky jsou fenoménem na trhu s knihami a stále jdou na odbyt?

Nejsjpíš je to tím, že se máme dobře. Máme uspokojený pocit hladu a v rámci jídla už uspokojujeme jen duši. V tom je úspěšnost kuchařek, že si jídlo můžeme užívat, pohrát si s ním, bavit se jím.

Máte ráda pořady o vaření?

Ano. Když se vaří, je to zvláštní magie. Něco jako když vznikají vztahy, sleduju to úplně fascinovaně, jako když začíná lovestory. Nesnáším ale vaření jako je třeba pořad Prostřeno. To není pořad o vaření, to je pořad: „Pojďme si ukázat, kdo je neschopnější než ten druhý, kdo má doma ještě větší bordel a uvaří ještě horší jídlo“. Je to pořad o vztazích. Jsem z tohoto pořadu nervózní a je mi těch lidí líto.

Cestujete za jídlem?

Jsem konzervativní, takže moc necestují. Oblíbila jsem si Ameriku, kde jsem studovala. Tam je jídlo naprosto fascinující a možnosti vaření neomezené.  V Americe je ohromná svoboda v jídle, vše je dovoleno. Vedle sebe tam fungují všechny kuchyně světa. Ať si tam jí kdo chce, co chce, nikdo se tomu nediví. Třeba vajíčka se slaninou politá javorovým sirupem. U nás každý hlídá jestli crème brûlée je opravdu crème brûlée a jestli ve špagetách carbonara je nebo není smetana. Z jídla se nesmíme zbláznit, musíte si užít tu svobodu chutí, třeba sladkého i slaného dohromady. A právě ta svoboda mě v Americe baví.

Jste zeleninový nebo masový typ?

Sladký.

V seriálu Deník Dity P. děláte party a pikniky. Opravdu tak žijete?

Nejvíc pracuju. Mám práci, kterou jsem si vysnila. Opravdu ale dělám i pikniky a párty pro přátele. No a pak se stále dokola setkávám s rodinou – mámou, se sourozenci, se synovcem, babičkou a dědou v Humpolci. Zvu je k sobě domů, chodím za nimi a takhle pořád dokola. Užívám si rodinu, práci a vaření. Sporty moc nedělám, teď mám období, kdy se mi nechce nikam moc chodit.

To vás nechává klidnou i olympiáda?

Ale to ne, na olympiádu se vyloženě těším. Ono to není úplně tak, že nesportuju. Střídám období pohybu a sportu s dortovým obdobím.

Co byste uvařila sportovcům?

No to nevím. Je hezké se na ně koukat, jsou milí, ale co asi jedí? Mají všechno naplánováno. I jídlo.

Dita P. prý miluje módu?

Od malička. Moje máma psala o módě, o módních přehlídkách v Praze na Bertramce. Doma jsme měly všechny modely z přehlídek, já si je jako malá zkoušela. Vrcholem toho všeho bylo, když naše redakce Apetitu sousedila s redakcí Elle. Ten časopis od prvního čísla zbožňuju. Takže móda je taky moje zábava. 

Autor: 
redakce
Aktuálně
Měsíc po umístění speciální lavičky plné knih v parku na Obilním trhu si už jen tak nepočtete. Knihy jsou rozebrané, prostor lavičky zaplnily odpadky.
20.09.2017 - 19:53
Víno a burčák ze čtyřiadvaceti vinařství, řemeslné a dárkové zboží, občerstvení a farmářské produkty a denně doprovodný program od odpoledních do večerních hodin. Přesně na tohle se mohou těšit...
20.09.2017 - 11:56
Za měsíc se uskuteční volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a všichni obyvatelé republiky mají právo volit i mimo místo svého trvalého bydliště. Musí si však včas vyřídit voličský průkaz.
20.09.2017 - 08:17
Pořídit si nemovitost jako další zdroj příjmu. Češi i přes stále se zvyšující ceny považují koupi bytu či domu a jeho následné pronajímání za jeden z nejvýhodnějších způsobů jak zhodnotit své vlastní...
19.09.2017 - 20:14
Vymyslet za 24 hodin inovativní řešení reálného byznysového zadání, tak aby se dalo uplatnit v praxi. A to navíc s lidmi, které jste poznali teprve před chvílí. To bude cílem ČEZ Inovačního maratonu...
19.09.2017 - 19:55
Alkohol, možná v kombinaci s drogami, hrál pravděpodobně podstatnou roli včera nad ránem v Mokré.
19.09.2017 - 07:31
Komentáře