Reklama
reklama

Vila Tugendhat inspiruje v zahraničí i u nás. Čím vynikají její následovníci?

Nachází se v brněnských Černých Polích a je ojedinělým funkcionalistickým skvostem nejen pro jihomoravskou metropoli. Pod autorstvím jedinečné stavby je podepsán německý architekt Ludwig Miese van der Rohe, který v roce 1928 návrh vypracoval na zakázku manželů Grety a Fritze Tugendhatových.

 Od roku 1994 je zpřístupněna veřejnosti a od roku 2001 patří na seznam UNESCO. Navíc se slavná vila Tugendhat stala inspirací nejen pro filmaře, ale zároveň je i předobrazem několika dalších objektů. Kde je můžete nalézt? Netřeba se nutně vydávat daleko za hranice naší země. První cílovou destinací bude stověžatá matička. Právě v Praze totiž vzniknul obytný mezonetový byt s názvem Casa Dolce Vita, který v brněnské funkcionalistické perle našel svůj vzor. Alespoň co se návrhu interiérů týče. Za autorstvím projektu, jehož realizace probíhala v mezidobí let 2014–2018, stojí Atelier Michal Hagara. „Zadání pro mě jako designéra, a můj ateliér jako realizátora znělo následovně: přetvořit poměrně nový, středně velký mezonetový byt v centru Prahy pro potřeby a úroveň kosmopolitního páru, přičemž jsem dostal téměř neomezenou autorskou volnost. Inspirovaný modernizmem a zamilovaný do brněnské vily Tugendhat, čerpal jsem při navrhování konceptu právě z těchto zdrojů, ne až tak formálně, jako spíš ideově. Protože měli neustále cestující klienti byt využívat jako styčný bod a útočiště, rozhodl jsem se ho ztvárnit jako uklidňující a přívětivý, s jiskrnou hravostí, což jsem zacílil čistě geometrickým schématem, jednoduchými, až striktními tvary a ušlechtilou materiálovou škálou podpořenou nekompromisním řemeslným zpracováním,“ uvádí na svém webu autor projektu Michal Hagara.

Základní částí bytu je světelný koncept, který má podle autora nejen vytvářet nálady, ale celkově probouzet hmotu k životu. Příkladem lze uvést kamennou stěnu v hlavním obývacím pokoji, která se po rozsvícení světel stane osobitou uměleckou instalací. „Zóny v bytě jsou multifunkční a záměrně ne vždy na první pohled prozrazují svoji primární funkci, zrcadlová kubatura obdélníkového půdorysu v sobě ukrývá vestavěný šatník a toaletu se sprchovým koutem. Vstup je chápaný jako uvítací prostor, ať již pro majitele, či jejich návštěvy, proto je ztvárněný stejně reprezentativně jako ostatní interiér, navíc je prvním dojmem z celého díla. Sluneční světlo vnikající do prostoru chodby je tlumené rastrem, který jej nejen změkčuje a rozptyluje, ale zároveň brání nežádoucím pohledům zvenčí. Motiv rastru je použit i na ostatních okenních plochách orientovaných severovýchodně.

Tak jako v celém projektu, i zde platí syntéza výtvarné a užitkové funkce prvků,“ vysvětluje architekt. Osobitě je pojatá i kuchyňská zóna, která tvoří přiznanou a plnohodnotnou součást obývacího prostoru. I v těchto částech nalezl Michal Hagara místo pro malý vtip. Nad varnou deskou umístil další ze světelných objektů. Ten v okamžiku mění oblast odpočinku v místo bujarého večírku. „Modernizmus jako směr potvrdil svoje kvality a aktuálnost pro nového člověka zítřka. Styl, který jsem začal rozvíjet sám, nazývám contemporary modernism, současný modernizmus,“ doplňuje Michal Hagara.

Beskydy

Brněnská vila ovlivnila i stavbu domu soukromého majitele v menší obci v podhůří Beskyd. Na pozemku s přibližnou plochou 4 000 m² si přál vystavět domov, který bude kopírovat čistý funkcionalistický styl, pro mnoho staveb v Brně tolik typický, a zároveň propojí architekturu a použité přírodní materiály s okolní otevřenou přírodou. V jihomoravské metropoli nenašel majitel pouze inspiraci, ale rovněž autora projektu, architekta Lukáše Tecla. Stavba je nízkoenergetická a byly v ní využity nejmodernější technologie a materiály včetně některých prvků, které pro ni byly speciálně vyvinuty, například konstrukce oken. Elegantní stavba se dělí na společenský a soukromý prostor, architekt nevynechal ani letní kuchyň či saunu. Stejně jako pro vilu Tugendhat a ostatní objekty vystavěné ve funkcionalistickém stylu, je i pro dům v Beskydech charakteristické dělení otevřeného prostoru, pracovalo se zde proto s průhledy, prostupy lomu světla a se světlem celkově. K venkovskému a podhorskému rázu objektu odkazuje aktivní využití přírodních materiálů a nízkoenergetičnost stavby.

USA

Své fanoušky si našlo dílo architekta Ludwiga Miese van der Rohe i v zámoří, kde vnuklo podnět ke stavbě hned dvakrát. Při své evropské cestě se do vily zamilovali manželé žijící v americkém Bostonu. Ve zdejší konzervativní a drahé čtvrti Chestnut Hill proto nechali vystavět svůj rodinný dům s rozpočtem 600 000 dolarů a maximální zastavěnou plochou 297 m². Architekt Martin Werminghausen, rovněž obdivovatel Miese, se brněnský domov rodiny Tugendhat nesnažil kopírovat, ale vytvořit otevřený a kontinuální prostor, který aktivoval světlo, stejně jako tomu bylo i u jeho německého předchůdce. Vila inspirovala i manželský pár ke vzniku dvoupodlažního sídla v Kalifornii. Návaznost na brněnský předobraz je však v tomto případě nasnadě, manželka známého vědce Francisca J. Ayaly, doktorka Hana Ayala, totiž z jihomoravské metropole původem pochází.

Dům, který si nechali postavit před téměř třiceti lety, zaujímá plochu 250 m² a stejně jako u všech ostatních staveb je jeho dominantním prvkem denní světlo. Díky propojení s velkými prosklenými plochami, vysokými stropy se zapuštěnými světly a vzdušnou atmosférou je důstojným následovníkem svého slavného funkcionalistického vzoru.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Chcete si dát řádně do těla, ponořit se do vodní lázně, nebo se jen tak povalovat na slunci u bazénu? Není nic snazšího než zajít do fitness či wellness centra, případně na koupaliště. Komu by se...
24.08.2019 - 11:30
Cestující městskou hromadnou dopravou si budou muset zvyknout na další výluku. Tentokrát se však jedná o jednu z největších a nejdelších. Řeč je o výluce tramvaje číslo 1, která se dotkne zejména...
24.08.2019 - 08:13
Ilustrační foto Foto: Centrum news/ Tomáš Varga
Více než rok potrvá dopravní omezení v Bohunické ulici. Dělníci zde budou rekonstruovat vodovod a stoku, které jsou v havarijním stavu a na hranici životnosti. Stavební práce začnou v září.
23.08.2019 - 07:00
O velkém štěstí může hovořit mladík, jehož včera v podvečer u haly Rondo smetla tramvaj. Ze střetu vyvázl se středně těžkými zraněními. Příčinou nehody bylo, že se místo dopravní situace věnoval...
22.08.2019 - 15:50
V pátek si Brno připomene pád totality pobaltských států Foto: MMB
Národními barvami Litvy, Lotyšska a Estonska se v pátek večer rozsvítí Mahenovo divadlo, Husa na provázku a fontána u Janáčkova divadla. Město se tak symbolicky připojí k iniciativě Díky, že můžem,...
22.08.2019 - 11:42
Ilustrační foto Foto: Centrum news
Od 30. září čeká na řidiče parkující v Brně řada změn. Nová pravidla představili brněnští radní už v březnu. Nyní odstartovala informační kampaň, díky níž se každý může seznámit s novinkami.
22.08.2019 - 07:00
Komentáře