Reklama
reklama

V pivovaru Starobrno začaly přípravy na Velikonoce. Začalo se vařit slavné Zelené pivo

Včera se začalo ve varně pivovaru Starobrno vařit slavné Zelené pivo. Už potřinácté. V Brně se pití zeleného speciálu už dávno stalo součástí velikonočních tradic, konkrétně Zeleného čtvrtka. Přesně v tento den mohou hospodští Zelené pivo začít čepovat. Letos Zelený čtvrtek připadá na 29. březen.

Třináctka Zelené pivo se připravuje podle receptury, která se za celých třináct let vůbec nezměnila. Zelené pivo se vaří z kvalitní vody, speciálního světlého moravského ječného sladu a jakostního žateckého chmele tradičním způsobem na dva rmuty. V přesně daný okamžik se při vaření do mladinového kotle přidává speciální bylinný výluh. „Výluh se připravuje z několika druhů bylin. Je koncentrovaný a silný, řádově jsou ho potřeba litry. Doba kontaktu bylin s vroucí vodou se při přípravě výluhu pečlivě hlídá,“ řekl manažer kvality Jiří Brňovják.

Poté, co se pivo ve varně uvaří, osm dnů kvasí a pak několik týdnů dozrává při teplotě kolem jednoho stupně Celsia, čímž se chuťově zakulacuje a získává typický buket a říz. Nakonec se do něj přidává likér. „Zelená barva našeho piva je kombinací několika důležitých faktorů. Používáme světlý ječný slad, vyráběný pouze pro tuto příležitost. Nezbytností je samozřejmě bylinný výluh a likér.  Suroviny a ingredience spolu s unikátní technologií dělají Zelené pivo tím, čím je. Na jeho vaření si dáváme záležet. Dobře víme, jak moc se na ně všichni těší. A my v pivovaru taky,“ konstatoval ředitel a vrchní sládek pivovaru Starobrno Ondřej Koucký.

Vaření Zeleného piva a lití speciálního výluhu si nikdy nenechá ujít ani výrobní ředitel společnosti HEIENEKEN Milan Schramm, který v minulosti ve Starobrně několik let působil i ve funkci vrchního sládka a ředitele pivovaru. „Jsem na Zelené pivo moc hrdý. Je přece skvělé, že se speciál právě z našeho pivovaru Starobrno stal neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků. Spotřebitelé vzali Zelené pivo za své – a my jsme tomu rádi,“ řekl Milan Schramm. 

Ačkoli se Zelené pivo zrodilo na Starém Brně, jeho sláva už dávno překročila hranice Brna i jižní Moravy. Čepuje se nejen v celé České republice. V posledních letech zachutnalo i našim slovenským sousedům. Milovníci Zeleného piva ho letos budou mít k dispozici stejné množství jako vloni – 4700 hektolitrů, přičemž zhruba 500 hektolitrů z tohoto množství je určeno k exportu právě na Slovensko.

Skalní příznivci za Zeleným pivem každoročně vyrážejí především do Pivovarské restaurace, na její terasu a na Mendlovo náměstí. V posledních letech se přidávají i nové atrakce – například zeleně nasvícené památky včetně hradu Špilberku či okružní jízdy Šalina pubem se Zeleným pivem na palubě. Na to vše a další zajímavosti, koncerty a zábavu, se Brňané mohou těšit i letos. Přípravy už začaly.

Autor: 
redakce
Aktuálně
V nákupním centru AVION Shopping park Brno se ve dnech 19. - 20. října 2018 uskuteční festival s názvem Senioři v akci. Tento festival je určený nejen seniorům, ale všem, kteří mají chuť se dozvědět...
15.10.2018 - 10:58
Modré zóny Foto: Centrum news/ Daniel Kempský
Dodržování rezidentního parkování v Brně nyní hlídají strážníci, popřípadě jedno auto s kamerami. V budoucnu se ale chystá rozsáhlý kamerový systém, který bude kontrolovat vjezdy aut do modrých zón...
15.10.2018 - 08:00
Počátkem letošního roku zde došlo k ukončení provozu léčebny, před letními prázdninami budil areál naopak emoce kvůli umístění části nájemníků z ubytovny v Šámalově ulici. Nyní je vše jinak a začne...
14.10.2018 - 08:21
Vytvořit nový produkt pro zákazníky, vymyslet službu na bázi chytrých sítí, ale třeba i projet se elektromobilem noční Prahou, nebo se vypravit do 150-ti metrové chladicí věže jaderné elektrárny...
13.10.2018 - 20:00
Rozkymáceným stylem jízdy na sebe upoutal pozornost hlídky městské policie cyklista jedoucí včera po čtvrté hodině ranní Bubeníčkovou ulicí.
13.10.2018 - 16:53
Přemýšlíte nad tím, jak ideálně zhodnotit svoje finance? Jednou z možností je pořídit si nemovitost a tu pak dále pronajímat.
12.10.2018 - 06:26
Komentáře