Reklama
reklama

Upečte si tradiční velikonoční dobroty i jejich zdravé alternativy

Stejně, jako kapr patří neodmyslitelně k vánočním tradicím, tak mají i Velikonoce svá typická jídla. V tomto případě se jedná především o velikonočního beránka nebo o mazanec. A že se jedná o moc sladké potěšení? Existují i zdravé varianty, které však neztrácí ani špetku se znamenité chuti.

O Velikonočním pondělí se vydávají chlapci na koledu, která sestává z malovaných vajíček a dnes také z čokoládových zajíčků, kuřátek a jiných cukrovinek. A právě po koledě přichází na řadu různé vajíčkové saláty či pomazánky, což je způsobeno nutností „likvidace“ vykoledovaných vajíček. Ovšem mezi tradiční pokrmy, které by neměly chybět na svátečním stole jsou velikonoční beránek a mazanec.

Velikonoční beránek
Beránek je jedním z hlavních symbolů Velikonoc a každý si ho v dnešní době představí jako sladký pečený moučník. Ovšem ještě ve středověku šlo o skutečné skopové maso, které bylo v době skončení půstu velmi hojné. Beránek se dá upéct z třeného, piškotového, šlehačkového i mramorového těsta. Na toho z třeného těsta je potřeba 250 g Hery, 200 g krupicového cukru, 2 vejce, 400 g polohrubé mouky, 250–300 ml mléka a sáček kypřícího prášku do pečiva. Změklou Heru dejte do mísy, přisypte cukr a utřete do nadýchané směsi. Přidejte vejce, mouku a přísady, kterými chcete beranka ochutit (vaječný koňak, rum nebo skořici). Vlijte potřebné množství mléka tak, abyste získali hladké nadýchané těsto. Nakonec vmíchejte kypřící prášek a těsto nalijte do formy. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte 45 minut.

Dietnějšího beránka si můžete připravit tak, že nahradíte klasické suroviny za jejich zdravější verzi. Můžete vyzkoušet třeba kynutého beránka, který je téměř bez tuku. Potřebujete 125 g celozrnné mouky, 125 g polohrubé mouky, 60 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 30 g rozpuštěného másla, 150 ml mléka, 2 žloutky, 20 g čerstvého droždí a citronovou kůru. Nejprve připravte kvásek z teplého mléka, rozdrobeného droždí a lžičky cukru. Mezitím smíchejte mouky se solí, třtinovým a vanilkovým cukrem, kůrou z citrónu. Následně přidejte kvásek, žloutky a máslo. Zpracované těsto nechte vykynout v teple asi 40 minut. Nezapomeňte mísu přikrýt utěrkou, ať těsto neoschne. Těsto pak nalijte do vymazané formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut.

Velikonoční mazanec
Mazanec je velikonoční bochník pečený zpravidla ze sladkého kynutého těsta, které se používá i na vánočku. Jeho tradice sahá již do 15. století a lišil se svým složením – pro čeledíny byl chudší, kdo si chtěl přilepšit, tak přimíchal do těsta rozinky či mandle. Skvělý mazanec si upečete i podle následujícího receptu. Budete potřebovat 100 g másla, 100 g cukr krupice, 30 g droždí, 50 g rozinek, vanilkový cukr, 200 ml mléka, 2 žloutky, lžíci rumu, 500 g polohrubé mouky a plátky mandlí na ozdobu. Z droždí, části mléka, lžíce cukru a lžíce mouky připravte kvásek a nechte jej kynout. Zbytek mouky, cukru, rozinky, půl sáčku vanilkového cukru, špetku citronové kůry a špetku soli smíchejte v míse. Přidejte žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo a vykynutý kvásek. Vše zpracujte vařečkou na hladké těsto a nechte v teple 45 minut kynout. Poté těsto zpracujte na bochánek, udělejte ve středu kříž a posypte plátky mandlí. Pečte po dobu 10 minut na 200 °C, potom ztlumte teplotu na 150 °C a nechte péct ještě asi 30-40 minut. Před podáváním pocukrujte.

Jako netradiční alternativu můžete vyzkoušet ořechový mazanec ze špaldové mouky. Potřebujete 150 g celozrnné špaldové mouky, 150 g pšeničné mouky, 50 g třtinového cukru, 60 g másla, 2 žloutky, 20 g droždí, 125 ml mléka, 30 g hrozinek, 25 g vlašských ořechů, muškátový oříšek a citronovou kůru. Postup zpracování je stejný jako v předcházejícím receptu s tím, že mazanec by se měl péct 45 minut.

Autor: 
Lenka Šimková
Aktuálně
Na jedné straně rozvoj města ve sportovní či dopravní rovině, na straně druhé obyvatelé či historické klenoty města. Situace týkající se směňování městských nemovitostí budí aktuálně v jihomoravské...
24.02.2018 - 09:07
Ilustrační foto Foto: Centrum news
Radnice Brno-střed vypsala výzvu pro provozovatele kaváren, barů, restaurací a dalších podniků poskytujících občerstvení v městské části Brno-střed, aby umožnili využívat své toalety i kolemjdoucím...
23.02.2018 - 12:51
Ilustrační foto Foto: Centrum news
Rekonstrukce silnic, uzavírky, opravy, výluky nebo i Velká cena. To vše zkomplikuje v následujících měsících brněnskou dopravu. Jak se s těmito problémy vypořádat co nejlépe řešil kraj spolu se...
23.02.2018 - 07:04
Plameny chatu zničily Foto: HZS JMK
V noci ze středy na čtvrtek hořela dřevěná chata v Brně-Bosonohách. Uvnitř našli hasiči ohořelé lidské torzo.
22.02.2018 - 12:28
Tramvaj Foto: Centrum news/ Tomáš Varga
Každý má občas "den blbec" a dělá chyby. Ať už je to zapříčiněné osobními důvody nebo se jen ráno vzbudil s bolestí hlavy. Co se ale stane, když takový den má zrovna řidič tramvaje a v...
22.02.2018 - 06:51
Pavel Navrátil vynikal vztahem k přírodě, citlivostí a smyslovostí malby a odvahou k technologickým experimentům, díky čemuž je řazen k důležitým osobnostem české malby 2. poloviny 20. století....
21.02.2018 - 20:11
Komentáře