Reklama
reklama

Pavel Maurer: Nejezte a nežijte blbě!

Gurmet Pavel Maurer je známý jako zakladatel jediného nezávislého průvodce po tuzemských restauracích nazvaného Maurerův výběr Grand Restaurant a pravidelně také pořádá gastronomické akce. Svým heslem „Nejezte blbě!“ se elegantní a charismatický muž snaží vyburcovat lidi, aby přemýšleli nad tím, co si dávají do úst.

Kde a kdy se zrodil Váš zájem o jídlo a jak vznikl Váš gastronomický průvodce?

V roce 1996 se mi dostal do ruky americký průvodce po zajímavých restauracích. Napadlo mne, že by bylo praktické vydat podobnou malou knížečku mapující zajímavé restaurace v České republice. Náš gastronomický trh byl tehdy opravdu v plenkách. Začali jsme v tehdejší malé agentuře ANY s malým výběrem, jmenoval se Gurmán a byly tam podniky jen z Prahy. Mysleli jsme si, že to za rok skončí. Myslím, že jsme byli první, a že to nikdo na našem trhu zatím nevydržel tak dlouho.

Srovnáváte kvalitu restaurací. Máme tedy v České republice kvalitní podniky?

O kvalitě podniků vypovídá žebříček našich TOP 10, TOP 100. Když ho dnes porovnáte s jinými žebříčky kvality, většinou se moc nelišíme ani od konkurence.

Máte za sebou devatenáct vydání Výběru nejlepších a nejzajímavějších restaurací. Jaké bude jubilejní dvacáté? Připravujete něco nového?

Grafika asi bude slavnostnější, ale náš systém hodnocení je neměnný a myslím, že nejspravedlivější jakého jsme schopni. Plánujeme v tomto XX. Vydání s naším generálním partnerem Kofola Česko Slovensko udělat jako bonus speciální výběr nejzajímavějších podniků na Slovensku.

Říká se, že seznam nejlepších restaurací je zaplacený. Co je na tom pravdy?

Kdybychom se nechali jedinkrát ovlivnit a byla to pravda, myslím, že za těch 19 let už by mne restauratéři buď dávno zažalovali, nebo ukřižovali. Naše žebříčky totiž docela podstatně ovlivňují návštěvnost podniků, jde často o nárůst či pokles jejich obratu a s tím si nemůže nikdo zahrávat. Naši hodnotitelé jsou nezávislí, nedostávají za své známky plat, neznají se mezi sebou. Jejich hlasování prochází celoročně několikastupňovým auditem a průběžnými prověrkami. Myslím, že tak jako my vidíme dlouhodobě do hlasování mnoha stovek až tisíců našich stálých hodnotitelů, tak to nemá konkurenci. Záměrně nechci jmenovat jiné konkurenční žebříčky z oblasti turismu či kulinárie, ale všichni jistě tuší, že zde jsou sice i stovky tisíc hlasů a komentářů, ale nikdo neví od koho vlastně? Já když si teď založím 50 falešných emailů a napíšu 50 komentářů, že v nějakém hotelu běhají po pokojích krysy – nikdo mi v tom nezabrání a může si to přečíst celý svět. To se u nás stát nemůže. Máme hodnotitelů méně, ale víme, kdo to je.

Kromě průvodce pořádáte Grand Restaurant Festival. Jaký byl letošní ročník, který nyní končí?

Letošní již VI. Grand Restaurant Festival letos se uskutečnil ve 32 městech a 85 restauracích celé republiky. Návštěvnost se v posledních letech pohybuje v rozmezí 27 000 – 30 000 gastronautů. Byl nebývalý zájem o Mňam Balíčky, tedy návštěvy a pobyty ve vybraných, většinou luxusních hotelích spojené s degustacemi. Letos jsme přišli s několika novinkami – třeba BurgerBus, MňamLoď nebo MňamProcházka. Při té poslední jsme chodili pěšky po Praze mezi vybranými top restauranty – Mandarin Oriental, The Augustine, Bellevue - ochutnávali, a jelikož šlo o Malou Stranu, Karlův most a Staré Město, bylo to romantické. Já jsem dělal průvodce, ale nešlo o turistické atrakce, vyprávěl jsem pouze historky o všech restauracích a hospůdkách, které jsme potkali po cestě.

Díky festivalu také přispíváte na projekt e-svačinky. Jak pak takové svačiny pro školáky vypadají?

Naše společnost přispívá finančně již  několik let na pardubické e-svačinky. Líbí se nám, že handicapovaní lidé mají práci a připravují kvalitní, zdravé svačiny pro školy v okolí. Líbí se nám, že se snaží nabídnout chutnou a zdravější alternativu. Letos jsme navíc požádali vítěze naší ankety – šéfkuchaře Pavla Sapíka a Davida Šaška, aby vymysleli „své“ recepty na svačinku „de luxe“, kterou pak bude produkovat výrobny a nabízet dětem. Pamatuji si třeba na skvělou cereální housku plněnou strouhanou mrkví s medem a citronem.

Máte nějaký recept na to, jak naučit děti, aby zkusily nové chutě?

Nejpodstatnější je, co děti učí jíst doma. Ve školách pak je nutné demontovat automaty s přeslazenými šťávami a různými sladkými tyčinkami, které jsou plné konzervantů. Kuchařky ve školních jídelnách pak musí mít odvahu experimetovat a hlavně se nespoléhat na polotovary bez práce. Já dělám svačiny svým dětem, i kdybych měl vstávat kdykoli ráno. Dávám si záležet, aby byly pestré a výživné, učím je jíst i nepopulární suroviny, kozí, ovčí sýry. Přiznávám, že je to někdy fuška!

Překvapilo Vás v poslední době něco v gastronomickém oboru?

Neustále mě překvapuje a děsí, kolik provozoven veřejného stravování je zavíráno po kontrolách Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Myši, šváby, špína, žádná hygiena. To je velmi nebezpečné a stále varující. Myslím, že zákazník by měl mít právo osobně někdynahlédnout do kuchyně, která mu je podezřelá, a pak se teprve rozhodnout, zda v podniku bude jíst.

Kde Vy sám nejraději jíte a co?

Mám rád restaurace s krátkým jídelním lístkem, kde vnímají sezónní suroviny.

Píšete blog, máte glosy v rozhlase. Proč řešíte, co mají jiní na talíři, co jiní jedí?

Vydávat průvodce Grand Restaurant a pořádat food festivaly je moje práce. Moje mediální výstupy mne neživí, je to mé poslání.

V posledním blogu radíte, jak reklamovat jídlo v restauraci. Opravdu to neumíme?

Typická česká povaha jídlo sní a podnik pomluví až venku za dveřmi. Není nám blízké se dohadovat a také často neumíme hledat ty správné argumenty.

Nejsou ale kvalitní suroviny pro mnoho Čechů finančně nedostupné?

Nejsou. Záleží na tom kde, kdy a co nakupujeme. Náš jídelníček je často drahý a přitom jíme samé blbosti! Každá zkušená kuchařka nebo mnoho knih či blogů vám dnes poradí recepty na zdravou, nutričně vyváženou stravu za rozumný peníz. Opravdu nemusíme mít salám, buřty a flákotu masa každý den, aby naše tělo dobře fungovalo.

Kromě jídla, máte asi blízko i k přírodě. Jste zakladatelem občanského sdružení 3 duby, které pečuje o revitalizaci pražské Stromovky. O co v tomto případě jde?

Nekonečný příběh – Tunel Blanka – pozastavil naše aktivity. Zvláště když se před pár lety propadla část centrální louky. Stromovka již zase žije naplno, ale dokud nebudeme mít jistotu, že je vše v pořádku, zastavili jsme naše aktivity. Většinou šlo v polední době o vysazování „Osobních stromů“ se jménem jejich dárce. Bydlíme vedle Stromovky, chodíme tudy s manželkou často do práce, máme ji rádi, je zde pořád co dělat. Pokud se bude něco dít, jistě bude informace na www.stromovka.cz. O sázení stromů je zájem neustále.

Co rád děláte ve volném čase?

Píšu, čtu a vyprávím si o gastronomii. Chodím co nejvíce pěšky.

Co byste vzkázal čtenářům?

Nejezte, nepijte, a když to půjde – ani nežijte blbě!

Autor: 
redakce
Aktuálně
Systém parkovací revoluce, který plánovali brněnští radní spustit v letošním roce, se odsouvá. Rezidentní parkování mělo ve středu města nejprve platit již od jara, poté se start přesunul na letošní...
22.09.2017 - 19:01
S nástupem dětí do škol a školek se pojí zvýšená nemocnost. Nárůst nemocnosti mezi dětmi bývá patrný pravidelně již od poloviny září a jde především o respirační onemocnění a infekční nemoci...
22.09.2017 - 13:46
Kvalita ovzduší v městě Brně a Jihomoravském kraji se výrazně zlepšuje, zaznamenaly to všechny typy stanic imisního monitoringu, které tento trend potvrzují od roku 2010. Silniční doprava je...
22.09.2017 - 07:55
Letos v dubnu vyvolal poprask a nevoli obcí, o kterých se nelichotivě zmiňoval, nyní vychází jeho nová verze. Autentický průvodce To je Brno má i novou kapitolu, v níž dotčená místa vyzdvihují svou...
21.09.2017 - 19:53
Prostor Flédy se v neděli 1. října opět zaplní oblíbeným bleším trhem. Celkem tu nabídne téměř 50 lokálních prodejců vlastnoruční výrobky, věci z druhé ruky, knihy, originální retro věci a rozšíří se...
21.09.2017 - 13:38
Milovníci tradičních i netradičních burgerových specialit a dobré společnosti zbystřete. Již od pátku do neděle můžete potěšit své chuťové pohárky, stačí jenom zavítat na prostranství před obchodní...
21.09.2017 - 07:00
Komentáře