Reklama
reklama

Poradíme vám, jak vybrat kvalitní burčák

Díky teplému létu přišlo letos období burčáku dříve než obvykle. Vinaři mohli svou úrodu sklidit o čtrnáct dní dříve, takže milovníci burčáku si na své přišli už na konci srpna. Poradíme vám, jak správně vybrat dobrý a kvalitní burčák.

Druhá říjnová sobota patří již tradičně oblíbené akci, kdy lidé nejen z jižní Moravy přijedou ochutnat ty nejlepší burčáky letošního roku. Putování osadou vinných sklepů Šidleny u Milotic, s možností pokračovat v pochodu směrem do Dubňan a Mutěnic, si každý rok nenechají ujít tisícovky lidí. Letošní 42. ročník připadá na 13. října. Vydat se tam můžete třeba vlakem z brněnského Hlavního nádraží. Pokud chcete ochutnat ty opravdu nejlepší vzorky, přijde vám vhod následující text. Jak vlastně poznat kvalitní burčák a na co byste si před koupí měli dát pozor? Existují malé indicie, podle kterých můžete dopředu odhadnout, zda burčák vůbec stojí za ochutnání. Jedním z nich je například to, kde se nápoj prodává. Kvalitní burčák asi neseženete podél silnice nebo ve stánku s párkem v rohlíku. Na burčákovém pochodu na jižní Moravě ale rozhodně na kvalitní neošizený burčák narazíte. Další indicií je barva. Burčák z bílých hroznů má mít žlutou až medovou barvu. Rozhodně nemá být hnědý. Při čichnutí nemáte cítit plíseň ani hnilobu.

Nejzásadnější rada však zní: Předtím, než koupíte celou lahev, nechte si prvně nalít do skleničky na ochutnání. Jen tak totiž můžete poznat, zda je s burčákem vše v pořádku. Největšími prohřešky totiž bývá burčák ředěný vodou a použití barviv. Obchodníci chtějí ušetřit, tak jednoduše přidají vodu a burčák „nabarví“. Ta tam ale rozhodně nepatří, stejně jako levná hroznová šťáva, kterou taky někteří vinaři používají za účelem snížení nákladů. Díky pravidelným kontrolám Státní zemědělské a potravinářské inspekce a případným vysokým pokutám jsou však tyto praktiky na ústupu.

Pokud vám někdo bude chtít prodat burčák před začátkem srpna a po konci listopadu, rozhodně nekupujte. Prodejní sezona je vymezena právním předpisem a trvá od 1. Srpna do 30. listopadu. Burčák koupený mimo sezónu rozhodně nebude mít tu správnou chuť. Dalším prohřeškem je nabízení burčáku z hroznů přivezených ze zahraničí. Jednalo by se tak o částečně zkvašený hroznový mošt, rozhodně ne o pravý burčák.

Autor: 
Petra Slavíková
Aktuálně
Ilustrace ledové sochy Foto: Galerie Vaňkovka
Unikátní výstava ledových soch dnes začala v Galerii Vaňkovka. Zájemci si mohou prohlédnout sochy až 2,5 metrů vysoké a 6 metrů široké. K vidění je například brankář Komety nebo katedrála sv. Petra a...
18.01.2019 - 11:28
Ilustrační foto Foto: Centrum news
Ke smutné události došlo včera ve Vracově na Hodonínsku. Senior, který jel na kole, při jízdě upadl. Pád z jízdního kola nepřežil. Nehodu vyšetřují policisté.
18.01.2019 - 08:22
Jihomoravský kraj zve na Slovácký rok v Kyjově Foto: MMB
Brněnské veletrhy cestovního ruchu dnes začaly na brněnském výstavišti. I letos nabídnou návštěvníkům tipy, kam vyrazit na dovolenou po Česku či po zahraničí nebo jak trávit volný čas. Třetí lednový...
17.01.2019 - 16:02
Dopravnímu podniku způsobili vandalové v loňském roce škody za necelých 3,5 milionu korun. Oproti roku 2017 je to pokles o 700 tisíc korun. Nejčastěji jsou terčem vandalů autobusy, tramvaje a...
17.01.2019 - 15:10
Vizualizace domu Foto: MMB
Díky celkové rekonstrukci dvou bytových domů na Cejlu v budoucnu vznikne nový domov pro seniory. Radní včera na tuto stavbu schválili zadání výběrového řízení. Podle plánů se sem první obyvatelé...
17.01.2019 - 06:00
Ilustrační foto Foto: Centrum news
V Brně se poprvé sešlo 25 zástupců brněnských společností, Jihomoravského kraje, Ředitelství silnic a dálnic a odborů magistrátu pod taktovkou skupiny Koordinátora oprav a uzavírek. Skupina se...
16.01.2019 - 16:02
Komentáře