Reklama
reklama

Poradíme vám, jak vybrat kvalitní burčák

Díky teplému létu přišlo letos období burčáku dříve než obvykle. Vinaři mohli svou úrodu sklidit o čtrnáct dní dříve, takže milovníci burčáku si na své přišli už na konci srpna. Poradíme vám, jak správně vybrat dobrý a kvalitní burčák.

Druhá říjnová sobota patří již tradičně oblíbené akci, kdy lidé nejen z jižní Moravy přijedou ochutnat ty nejlepší burčáky letošního roku. Putování osadou vinných sklepů Šidleny u Milotic, s možností pokračovat v pochodu směrem do Dubňan a Mutěnic, si každý rok nenechají ujít tisícovky lidí. Letošní 42. ročník připadá na 13. října. Vydat se tam můžete třeba vlakem z brněnského Hlavního nádraží. Pokud chcete ochutnat ty opravdu nejlepší vzorky, přijde vám vhod následující text. Jak vlastně poznat kvalitní burčák a na co byste si před koupí měli dát pozor? Existují malé indicie, podle kterých můžete dopředu odhadnout, zda burčák vůbec stojí za ochutnání. Jedním z nich je například to, kde se nápoj prodává. Kvalitní burčák asi neseženete podél silnice nebo ve stánku s párkem v rohlíku. Na burčákovém pochodu na jižní Moravě ale rozhodně na kvalitní neošizený burčák narazíte. Další indicií je barva. Burčák z bílých hroznů má mít žlutou až medovou barvu. Rozhodně nemá být hnědý. Při čichnutí nemáte cítit plíseň ani hnilobu.

Nejzásadnější rada však zní: Předtím, než koupíte celou lahev, nechte si prvně nalít do skleničky na ochutnání. Jen tak totiž můžete poznat, zda je s burčákem vše v pořádku. Největšími prohřešky totiž bývá burčák ředěný vodou a použití barviv. Obchodníci chtějí ušetřit, tak jednoduše přidají vodu a burčák „nabarví“. Ta tam ale rozhodně nepatří, stejně jako levná hroznová šťáva, kterou taky někteří vinaři používají za účelem snížení nákladů. Díky pravidelným kontrolám Státní zemědělské a potravinářské inspekce a případným vysokým pokutám jsou však tyto praktiky na ústupu.

Pokud vám někdo bude chtít prodat burčák před začátkem srpna a po konci listopadu, rozhodně nekupujte. Prodejní sezona je vymezena právním předpisem a trvá od 1. Srpna do 30. listopadu. Burčák koupený mimo sezónu rozhodně nebude mít tu správnou chuť. Dalším prohřeškem je nabízení burčáku z hroznů přivezených ze zahraničí. Jednalo by se tak o částečně zkvašený hroznový mošt, rozhodně ne o pravý burčák.

Autor: 
Petra Slavíková
Aktuálně
Ohňostroj Foto: MMB
Významná brněnská výročí, charleston a rozzářené brněnské nebe. Tak by šlo charakterizovat letošní ročník mezinárodní soutěže ohňostrojů Ignis Brunensis. První ohňostroj osvítí nebe nad Špilberkem už...
23.05.2019 - 17:42
Už po jedenácté se tento pátek vydají lidé v Brně a okolí do kostelů, kaplí a klášterů. Řada z nich nikoli za modlitbou, ale za zážitkem. Ten pro ně organizátoři letos připravili na rekordních 204...
23.05.2019 - 17:28
Sportovní a rekreační areál Kraví hora oslaví v sobotu 25. května 15 let od otevření krytého bazénu a zrekonstruovaného venkovního areálu včetně koupaliště.
23.05.2019 - 10:30
Vizualizace Pohořelce Foto: MMB
V těchto dnech roste na Pohořelci u Malinovského náměstí architektonická instalace, která pomůže zanedbaný kout na pár týdnů přeměnit na živé místo určené k setkávání. Připravovaný festival „Kam...
23.05.2019 - 08:00
Hledaný muž Foto: PČR JMK
Hledaný muž ukradl v kasinu v Popůvkách číšnici peněženku, která v sobě měla více než sto tisíc korun. Policie zná totožnost muže. Nyní po muži policisté pátrají.
22.05.2019 - 13:52
Vítězná fotka Foto: MMB
Sté výročí vzniku Velkého Brna oslavuje město kromě jiných aktivit i fotosoutěží. Po dvou týdnech zná soutěž své vítěze. Nejvíce zabodovala fotka z Maloměřic.
22.05.2019 - 08:11
Komentáře