Reklama
reklama

Poradíme vám, jak vybrat kvalitní burčák

Díky teplému létu přišlo letos období burčáku dříve než obvykle. Vinaři mohli svou úrodu sklidit o čtrnáct dní dříve, takže milovníci burčáku si na své přišli už na konci srpna. Poradíme vám, jak správně vybrat dobrý a kvalitní burčák.

Druhá říjnová sobota patří již tradičně oblíbené akci, kdy lidé nejen z jižní Moravy přijedou ochutnat ty nejlepší burčáky letošního roku. Putování osadou vinných sklepů Šidleny u Milotic, s možností pokračovat v pochodu směrem do Dubňan a Mutěnic, si každý rok nenechají ujít tisícovky lidí. Letošní 42. ročník připadá na 13. října. Vydat se tam můžete třeba vlakem z brněnského Hlavního nádraží. Pokud chcete ochutnat ty opravdu nejlepší vzorky, přijde vám vhod následující text. Jak vlastně poznat kvalitní burčák a na co byste si před koupí měli dát pozor? Existují malé indicie, podle kterých můžete dopředu odhadnout, zda burčák vůbec stojí za ochutnání. Jedním z nich je například to, kde se nápoj prodává. Kvalitní burčák asi neseženete podél silnice nebo ve stánku s párkem v rohlíku. Na burčákovém pochodu na jižní Moravě ale rozhodně na kvalitní neošizený burčák narazíte. Další indicií je barva. Burčák z bílých hroznů má mít žlutou až medovou barvu. Rozhodně nemá být hnědý. Při čichnutí nemáte cítit plíseň ani hnilobu.

Nejzásadnější rada však zní: Předtím, než koupíte celou lahev, nechte si prvně nalít do skleničky na ochutnání. Jen tak totiž můžete poznat, zda je s burčákem vše v pořádku. Největšími prohřešky totiž bývá burčák ředěný vodou a použití barviv. Obchodníci chtějí ušetřit, tak jednoduše přidají vodu a burčák „nabarví“. Ta tam ale rozhodně nepatří, stejně jako levná hroznová šťáva, kterou taky někteří vinaři používají za účelem snížení nákladů. Díky pravidelným kontrolám Státní zemědělské a potravinářské inspekce a případným vysokým pokutám jsou však tyto praktiky na ústupu.

Pokud vám někdo bude chtít prodat burčák před začátkem srpna a po konci listopadu, rozhodně nekupujte. Prodejní sezona je vymezena právním předpisem a trvá od 1. Srpna do 30. listopadu. Burčák koupený mimo sezónu rozhodně nebude mít tu správnou chuť. Dalším prohřeškem je nabízení burčáku z hroznů přivezených ze zahraničí. Jednalo by se tak o částečně zkvašený hroznový mošt, rozhodně ne o pravý burčák.

Autor: 
Petra Slavíková
Aktuálně
Svou prací se zapsal do brněnských dějin. Díky němu stojí hala Rondo či sportovní hala Vysokého učení technického (VUT). Architekt Ivan Ruller zemřel 25. března loňského roku. Brněnští radní nyní...
21.03.2019 - 15:48
Původní návrh haly za Lužánkami Foto: MMB
Město Brno a Jihomoravský kraj jednají se státem o spolufinancování multifunkční haly v Brně. Zástupci města se minulý týden setkali s vládním zmocněncem pro sport Milanem Hniličkou. Ze strany státu...
21.03.2019 - 13:37
Systém rezidentního parkování se změní Foto: Centrum news
Parkování v Brně se změní. Od podzimu bude město rozděleno na tři zóny. Regulace bude platit v pracovní dny a na určitém území jen v noci. Dělení na rezidenty a abonenty zůstává. Předplatné na...
21.03.2019 - 05:00
Rada města Brna dnes souhlasila se zřízením bilingvní třídy na Základní škole Čejkovická 10. Výuka některých předmětů v anglickém jazyce se uskuteční od 1. září 2019.
20.03.2019 - 18:00
Vítězný návrh Foto: KAM
Proměnit část nevyužívaného areálu brněnských tepláren a přilehlého okolí na chytrou městskou čtvrť, to bylo úkolem účastníků mezinárodní ideové soutěže Špitálka. Vítězem soutěže se stal návrh...
20.03.2019 - 14:28
Ukázka koncertu Foto: Nevermore & Kosmonaut
Koncert s unikátními projekcemi v planetáriu čeká na návštěvníky brněnské Hvězdárny na Kraví Hoře. Hudební skupina Nevermore & Kosmonaut zahraje v pondělí 25. března. Písničky i projekce jsou...
20.03.2019 - 11:12
Komentáře