Reklama
reklama

Poradíme vám, jak vybrat kvalitní burčák

Díky teplému létu přišlo letos období burčáku dříve než obvykle. Vinaři mohli svou úrodu sklidit o čtrnáct dní dříve, takže milovníci burčáku si na své přišli už na konci srpna. Poradíme vám, jak správně vybrat dobrý a kvalitní burčák.

Druhá říjnová sobota patří již tradičně oblíbené akci, kdy lidé nejen z jižní Moravy přijedou ochutnat ty nejlepší burčáky letošního roku. Putování osadou vinných sklepů Šidleny u Milotic, s možností pokračovat v pochodu směrem do Dubňan a Mutěnic, si každý rok nenechají ujít tisícovky lidí. Letošní 42. ročník připadá na 13. října. Vydat se tam můžete třeba vlakem z brněnského Hlavního nádraží. Pokud chcete ochutnat ty opravdu nejlepší vzorky, přijde vám vhod následující text. Jak vlastně poznat kvalitní burčák a na co byste si před koupí měli dát pozor? Existují malé indicie, podle kterých můžete dopředu odhadnout, zda burčák vůbec stojí za ochutnání. Jedním z nich je například to, kde se nápoj prodává. Kvalitní burčák asi neseženete podél silnice nebo ve stánku s párkem v rohlíku. Na burčákovém pochodu na jižní Moravě ale rozhodně na kvalitní neošizený burčák narazíte. Další indicií je barva. Burčák z bílých hroznů má mít žlutou až medovou barvu. Rozhodně nemá být hnědý. Při čichnutí nemáte cítit plíseň ani hnilobu.

Nejzásadnější rada však zní: Předtím, než koupíte celou lahev, nechte si prvně nalít do skleničky na ochutnání. Jen tak totiž můžete poznat, zda je s burčákem vše v pořádku. Největšími prohřešky totiž bývá burčák ředěný vodou a použití barviv. Obchodníci chtějí ušetřit, tak jednoduše přidají vodu a burčák „nabarví“. Ta tam ale rozhodně nepatří, stejně jako levná hroznová šťáva, kterou taky někteří vinaři používají za účelem snížení nákladů. Díky pravidelným kontrolám Státní zemědělské a potravinářské inspekce a případným vysokým pokutám jsou však tyto praktiky na ústupu.

Pokud vám někdo bude chtít prodat burčák před začátkem srpna a po konci listopadu, rozhodně nekupujte. Prodejní sezona je vymezena právním předpisem a trvá od 1. Srpna do 30. listopadu. Burčák koupený mimo sezónu rozhodně nebude mít tu správnou chuť. Dalším prohřeškem je nabízení burčáku z hroznů přivezených ze zahraničí. Jednalo by se tak o částečně zkvašený hroznový mošt, rozhodně ne o pravý burčák.

Autor: 
Petra Slavíková
Aktuálně
Na tísňovou linku městské policie se včera odpoledne obrátil pracovník úřadu práce v centru města.
11.08.2020 - 18:56
Pátera Martina Středu, jezuitu, který sehrál klíčovou roli při obraně Brna před Švédy, připomene socha. Ta bude odhalena před kostelem Nanebevzetí Panny Marie v rámci festivalu Den Brna.
11.08.2020 - 12:29
Pozornost ženy upoutalo barevné klubko ukryté ve vysoké trávě nedaleko bytového domu v Bystrci. Když přišla blíž, uviděla asi dvoumetrového hada.
11.08.2020 - 08:12
Ještě 4 dny mohou ti, kdo splňují podmínky vládního programu COVID – Nájemné, požádat v jihomoravské metropoli o prominutí nájmu nebytových prostor.
10.08.2020 - 17:08
Na pobyt na jižní Moravě mohla kvůli vlastní roztržitosti nemile vzpomínat mladá žena z Prahy. Dovolenou jí zachránil sedmatřicetiletý poctivec.
10.08.2020 - 08:12
Společnost Uber představila ve své aplikaci novou bezpečnostní funkci, která zajistí, že pasažér vždy nastoupí do toho správného vozu a k tomu správnému řidiči. Uživatelé si nyní mohou zapnout funkci...
09.08.2020 - 09:23
Komentáře