Reklama
reklama

Poradíme vám, jak vybrat kvalitní burčák

Díky teplému létu přišlo letos období burčáku dříve než obvykle. Vinaři mohli svou úrodu sklidit o čtrnáct dní dříve, takže milovníci burčáku si na své přišli už na konci srpna. Poradíme vám, jak správně vybrat dobrý a kvalitní burčák.

Druhá říjnová sobota patří již tradičně oblíbené akci, kdy lidé nejen z jižní Moravy přijedou ochutnat ty nejlepší burčáky letošního roku. Putování osadou vinných sklepů Šidleny u Milotic, s možností pokračovat v pochodu směrem do Dubňan a Mutěnic, si každý rok nenechají ujít tisícovky lidí. Letošní 42. ročník připadá na 13. října. Vydat se tam můžete třeba vlakem z brněnského Hlavního nádraží. Pokud chcete ochutnat ty opravdu nejlepší vzorky, přijde vám vhod následující text. Jak vlastně poznat kvalitní burčák a na co byste si před koupí měli dát pozor? Existují malé indicie, podle kterých můžete dopředu odhadnout, zda burčák vůbec stojí za ochutnání. Jedním z nich je například to, kde se nápoj prodává. Kvalitní burčák asi neseženete podél silnice nebo ve stánku s párkem v rohlíku. Na burčákovém pochodu na jižní Moravě ale rozhodně na kvalitní neošizený burčák narazíte. Další indicií je barva. Burčák z bílých hroznů má mít žlutou až medovou barvu. Rozhodně nemá být hnědý. Při čichnutí nemáte cítit plíseň ani hnilobu.

Nejzásadnější rada však zní: Předtím, než koupíte celou lahev, nechte si prvně nalít do skleničky na ochutnání. Jen tak totiž můžete poznat, zda je s burčákem vše v pořádku. Největšími prohřešky totiž bývá burčák ředěný vodou a použití barviv. Obchodníci chtějí ušetřit, tak jednoduše přidají vodu a burčák „nabarví“. Ta tam ale rozhodně nepatří, stejně jako levná hroznová šťáva, kterou taky někteří vinaři používají za účelem snížení nákladů. Díky pravidelným kontrolám Státní zemědělské a potravinářské inspekce a případným vysokým pokutám jsou však tyto praktiky na ústupu.

Pokud vám někdo bude chtít prodat burčák před začátkem srpna a po konci listopadu, rozhodně nekupujte. Prodejní sezona je vymezena právním předpisem a trvá od 1. Srpna do 30. listopadu. Burčák koupený mimo sezónu rozhodně nebude mít tu správnou chuť. Dalším prohřeškem je nabízení burčáku z hroznů přivezených ze zahraničí. Jednalo by se tak o částečně zkvašený hroznový mošt, rozhodně ne o pravý burčák.

Autor: 
Petra Slavíková
Aktuálně
Ilustrační foto Foto: Centrum news/ Tomáš Varga
Student Vysokého učení technického v Brně Ondřej Vacek navrhl systém, který by samostatně detekoval vozidla jedoucí v protisměru na dálnicích a rychlostních komunikacích. Tím by mohl omezit počet...
24.07.2019 - 11:18
Validátor Foto: DPMB
Nákup jednorázové jízdenky v brněnské MHD bude pro cestující pohodlnější. Vozy Dopravního podniku budou opatřeny validátory, které umožní po nástupu koupi jízdenky přiložením bezkontaktní karty. V...
24.07.2019 - 07:19
Foto z autonehody Foto: PČR JMK
V neděli před pátou hodinou ráno došlo k vážné dopravní nehodě na silnici mezi Jedovnicemi a Lažánkami. Šestadvacetiletý řidič automobilu Audi utrpěl těžká zranění, s kterými byl transportován do...
23.07.2019 - 18:23
Zámecká zahrada a biotop Oslavany Foto: FB biotopu
Letos poprvé se lidem otevřel biotop v Oslavanech. Přímo v zahradě u renesančního zámku si lidé moohou vychutnat koupání ve vodě, kterou nečistí žádná chemie, ale mikroorganismy.
23.07.2019 - 07:00
Nehoda v Louce Foto: PČR JMK
Při dopravní nehodě dvou osobních aut se včera zranilo šest lidí včetně dítěte. Řidič Renaultu se podle policie nevěnoval plně řízení a vjel do protisměru.
22.07.2019 - 11:24
Injektáž Foto: VZMB
Vyrábějí kyslík, poskytují stín, ochlazují okolí. Hodnota stromů se v horkém letním městě zdá být čím dál vyšší. Některé se teď díky Veřejné zeleni města Brna dočkaly speciální kúry, která povede k...
22.07.2019 - 07:00
Komentáře