Reklama
reklama

Na Znojemsko za cykloturistikou? Určitě ano. Překvapí množstvím atrakcí

Jak aktivně strávit volný čas, poznat krásy jižní Moravy a zároveň udělat něco pro své zdraví? Nejen během letních prázdnin je tou nejlepší volbou šlápnout do pedálů a na svém dvoukolém miláčkovi vyrazit vstříc novým zážitkům. Zvláště, pokud si jako svůj cíl vybereme oblast Znojemska, kraj vína a zajímavých památek.
Náměstí v Retzu a funkční větrný mlýn holandského typu z druhé poloviny 18. století.. Foto: Centrum news / Tomáš Varga
Náměstí v Retzu a funkční větrný mlýn holandského typu z druhé poloviny 18. století.. Foto: Centrum news / Tomáš Varga
Hokejista Peter Pucher stojí za zrodem myšlenky, jak propojit obě sousedící kultury pomocí gastronomie. Foto: Centrum news / Tomáš Varga
Hokejista Peter Pucher stojí za zrodem myšlenky, jak propojit obě sousedící kultury pomocí gastronomie. Foto: Centrum news / Tomáš Varga

Málo srážek, mírné klima, pozvolný terén a krásné výhledy do okolní přírody. Daří se zde vínu a stejně tak cykloturistice. Fanoušci aktivního odpočinku naleznou na Znojemsku nespočet tras, které je zavedou na ta nejzajímavější historická, kulturní i naučná místa. Navíc jsou nastaveny tak, aby je zvládli nejen zkušení cyklisté, ale i ti začínající či děti. A možnosti výběru jsou skutečně bohaté.

Milovníci historie a unikátní přírody mohou nasednout na svůj stroj a vydat se ze Znojma směr Vranov nad Dyjí. Města spojuje řeka Dyje a právě její kaňon nabízí jedinečné scenérie, byť značené cyklostezky zavedou výletníky k jeho okraji pouze třikrát. Oblast totiž spadá pod péči Národního parku Podyjí a je chráněná. Ve Vranově stojí za zmínku nejen tamní zámek, ale i mnoho historických objektů, blízká Vranovská přehrada zase láká k letnímu osvěžení. Po lesních cestách, asfaltu a šotolinových úsecích vede pro místní téměř klasická okružní cyklotrasa ze Znojma přes populární vinici Šobes a zpět. Šobeská vinice patří v Evropě k nejvíce chráněným a právě i kvůli ní patří zmíněná trasa k těm nejfrekventovanějším. Chcete-li vyrazit na cyklovýlet s dětmi, rozhodněte se pro méně náročnou cestu, která vás povede z Komenského náměstí u kolonády směr Šatov. Zde si domluvte exkurzi v pěchotním bunkru či si prohlédněte proslulý Malovaný sklep jednorukého válečného vysloužilce. Zpět do Znojma se můžete vydat romantickou vyjížďkou po Havranických vřesovištích, kterou zakončíte panoramatickým výhledem na nejstarší moravské město, či zvolte jízdu po silnici spojující Znojmo s rakouským vinařským městečkem Retz. Právě Retz je i cílem další stezky Znojmo- Heiligerstein. Příjemná je nejen svou trasou vedoucí rakouskými vinicemi, ale i co do své délky i méně prudkých stoupání. Konečná destinace pak svým návštěvníkům nabízí řadu turistických míst, která uspokojí milovníky historie, kultury i vína. To totiž například během třídenního vinobraní naplní obě kašny na centrálním historickém náměstí. Kdo ještě není ze sportovních výkonů zcela unaven, může po 128 schodech vystoupat na 57 metrů vysokou radniční věž, odkud získá nezapomenutelný výhled do okolní krajiny, k návštěvě láká ale i čtyři patra hluboké městské podzemí, tematické cyklomuzeum či místní koupaliště.

A kde se u rakouských sousedů posilnit na cestu zpět? Regionální klasiky typické pro obě strany hranice můžete ochutnat v jedné z nejkrásnějších historických budov tohoto malebného městečka, v bývalých lázních c. k. Tröpferlbad. V Retzer Weinschlössl objevíte nejen rozdíly obou kuchyní, listovat navíc můžete českým jídelním lístkem, takže výběru toho pravého pokrmu zde nic nestojí v cestě. Budete-li mít štěstí, potkáte zde i majitele, hokejistu Petera Puchera. Právě on stojí za zrodem myšlenky pomocí gastronomie propojit obě sousedící kultury. Jakmile se pořádně občerstvíte na prosluněné terase, vyrazte ještě směrem na Kalvárii nad městem, kde po zhruba půlkilometrovém stoupání narazíte na technickou památku, romantický větrný mlýn z druhé poloviny 18. století. Zpět se pak vydejte kratší cestou po silnici ve směru na Znojmo. Zde se ještě, pokud nemáte dostatek zážitků, stavte v Louckém klášteře.

Jak vznikla myšlenka otevřít restauraci právě u rakouských sousedů v Retzu?

Otevřít restauraci v Retzu vznikla spontánně. Manželka dělá celý život v gastronomii a svého času byla v této restauraci zaměstnaná jako servírka. A protože bývalý majitel odcházel zpátky domů do Salzburgu, tak mě napadlo si tuto restauraci pronajmout. Ohromil mě krásný historický dům, ve kterém tato restaurace je. Jde o historickou památku, která je i položena na dobrém místě u koupaliště. Měli jsme také štěstí na lidi v Retzu, bez kterých bychom tuto restauraci nedostali do pronájmu od města. A určitou roli hrálo i to, že jsem hrál za Znojmo hokej v Ebel lize. A v Retzu je hodně lidí, kteří hokej nejen hrají, ale i fandí znojemskému hokeji.

Jakou největší zvláštnost mohou návštěvníci vaší restaurace ochutnat?

Neřekl bych, že je tam nějaká velká zvláštnost. Snažíme se dělat poctivou česko-rakouskou kuchyni. A snažíme se jí dělat moderně a vkusně. Naše restaurace má čtyři místnosti. Jedna je laděná do mysliveckého stylu, druhá je pojatá moderněji. Ve třetí máme obrazy znojemského malíře laděné do historických dominant Retzu a Znojma jako třeba malby znojemské rotundy nebo větrného mlýna z Retzu. A poslední místnost je moderně pojatá lounch místnost. A možná zvláštností je, že v létě máme terasu rozdělenou na dvě strany. Část je pro lidi z restaurace a druhá slouží pro návštěvníky koupaliště, kde si mohou vybrat jídlo z malé karty a najíst se.

Jaká je vaše nejoblíbenější specialita?

Protože mám ve svém týmu špičkového šéfkuchaře Petra Fučíka, bývalého šéfkuchaře z Koishi, tak kuchyň nechávám plně v jeho režii. Samozřejmě se o hodně věcech bavíme, ale Petr je špička v gastronomii a dokáže udělat jídla s neskutečnou chutí, jemností a taky vizáží. Plánujeme se stále vyvíjet a chceme, aby se k nám lidé vraceli s tím, že takové jídlo v takové kvalitě a úpravě nikde jinde nedostanou. Samozřejmě se držíme tradic, které jsou dané v této oblasti, a vaříme  hlavně z oblastních surovin a od místních a okolních dodavatelů. Plánujeme dělat časem i zážitkovou kuchyni spojenou s víny, která budou laděná a vybraná sommelierem přímo k danému jídlu. Ale to všechno má svůj čas. Nechám to plně na Petrovi Fučíkovi. On je záruka toho, že vše bude stát za to.

Podáváte pouze regionální speciality? Nebo se mohou návštěvníci těšit i na nějaké exotické pokrmy?

Přeji si, aby všechna naše jídla byly speciality. Proto měníme karty a jídla na kartách podle sezóny a úspěšnosti pokrmů. Takže si myslím, že když k nám přijde zákazník třeba za měsíc, tak na kartě objeví určitě nějaké nové jídlo. Rozhodně bych chtěl lidi pozvat do Retzu na výlet. A když dostanou návštěvnici Retzu hlad nebo chuť na dobré jídlo či víno, velice rádi je přivítáme v naší restauraci, kde se určitě domluví i česky!

Autor: 
redakce
Aktuálně
Kvalita ovzduší v městě Brně a Jihomoravském kraji se výrazně zlepšuje, zaznamenaly to všechny typy stanic imisního monitoringu, které tento trend potvrzují od roku 2010. Silniční doprava je...
22.09.2017 - 07:55
Letos v dubnu vyvolal poprask a nevoli obcí, o kterých se nelichotivě zmiňoval, nyní vychází jeho nová verze. Autentický průvodce To je Brno má i novou kapitolu, v níž dotčená místa vyzdvihují svou...
21.09.2017 - 19:53
Prostor Flédy se v neděli 1. října opět zaplní oblíbeným bleším trhem. Celkem tu nabídne téměř 50 lokálních prodejců vlastnoruční výrobky, věci z druhé ruky, knihy, originální retro věci a rozšíří se...
21.09.2017 - 13:38
Milovníci tradičních i netradičních burgerových specialit a dobré společnosti zbystřete. Již od pátku do neděle můžete potěšit své chuťové pohárky, stačí jenom zavítat na prostranství před obchodní...
21.09.2017 - 07:00
Měsíc po umístění speciální lavičky plné knih v parku na Obilním trhu si už jen tak nepočtete. Knihy jsou rozebrané, prostor lavičky zaplnily odpadky.
20.09.2017 - 19:53
Víno a burčák ze čtyřiadvaceti vinařství, řemeslné a dárkové zboží, občerstvení a farmářské produkty a denně doprovodný program od odpoledních do večerních hodin. Přesně na tohle se mohou těšit...
20.09.2017 - 11:56
Komentáře