Reklama
reklama

Může být bůček zážitek? U Būcheck rozhodně

Pokud si chcete na brněnském Zelňáku dopřát gastronomický zážitek, rozhodně se zastavte u foodtrucku s názvem Būcheck. Hledat ho nebudete dlouho, už před polednem u něj stojí fronta lidí, která opadne až ve chvíli, kdy je všechno jídlo vyprodané. Není se čemu divit, právě tady totiž poznáte to pravé „nebe v hubě“. Za netradičním názvem se skrývá slovenský pár Petr Szamuhel a Zuzana Zuzáková. Petr vaří, Zuzana peče. A dohromady jsou nepřekonatelní.

Moje první otázka se váže k vašim začátkům. Koníček ve vaření a vášeň pro gastronomii má spousta lidí, většina z nich to však nedokáže dotáhnout do konce a své sny zrealizovat. Proto by mě zajímalo, kde se vzala zrovna ve vás, ve dvou mladých lidech, odvaha se do podnikání v gastronomii opravdu pustit?

Zuzana: No, to je dobrá otázka. Spíš je to asi o tom, že my oba dva jsme dost průbojné povahy, a to celkově. Žili jsme v zahraničí, střídali jsme různé práce a neměli jsme problém dělat ani náročné práce. A já jsem si vždy přála najít něco, v čem budu opravdu dobrá a čím se budu moci i živit a tím, že jsme se potkali zrovna my dva, do sebe vše zapadlo. Peťo vaří a já peču a zároveň nás baví neustále vymýšlet nějaké nové věci, komunikovat s lidmi a mít kreativní práci. Peťo se sice ze začátku obával, ale já jsem ho neustále kopala, že to musíme nějak vymyslet… Protože já úplně nezvládám autority a vždy jsem si říkala, že nebudu moci být zaměstnaná, protože si ráda dělám věci po svém. A tím, že Peťo má tu superschopnost, že umí opravdu strašně dobře vařit a neustále ho někdo chválil, tak se spojilo příjemné s užitečným.

Oba dva jste ze Slovenska, nasnadě je proto otázka. Proč Brno?

Zuzana: Já jsem sem šla na vysokou. Nemělo to nějaký hlubší význam, že bychom přemýšleli, kam se odstěhujeme nebo tak. Strašně jsem ale nechtěla jít do Bratislavy na vysokou školu a Brno se mi hrozně líbilo, protože je to takové mladické a přátelské město. Tak jsem sem odešla a vlastně až po nějakých sedmi letech, co jsme zde, jsme začali podnikat.

Nepřemýšlíte, že byste přesídlili například do Prahy? Od mnoha Pražanů jsem už slyšela, že když přijedou do Brna, a dorazí sem v ten správný čas, míří z nádraží rovnou k vám. Takže o zákazníky by určitě nebyla nouze ani tam.

Zuzana: My jsme tu právě velmi spokojení. Brno je takové zároveň velké a zároveň malé město. Můžete si zde vytvořit svoji komunitu lidí, zároveň to ale není tak, že by vás někdo pronásledoval po ulici. A ta Praha je už moc turistická a moc velká.

Už jste na to i sama narazila. Petr má úctyhodnou schopnost vařit. Vy zase péct. Většina jídel a jejich recepty pochází z vaší kuchařské dílny. Kde čerpáte inspiraci? Jak dlouho trvá, než jednotlivý pokrm vznikne?

Zuzana: To je na tom právě to nejvíce vtipné. Protože většinou, když nás napadne nějaký recept, tak je to tím, že je nějaké období a je dostupná nějaká surovina. Na podzim třeba dýně nebo zjistíme, že někdo vyrábí skvělý domácí sýr a podobně. Prostě se k nám dostane nějaká informace, že někde něco existuje. A potom už se o tom jenom bavíme a velmi často se stane, že když něco uvaříme hned napoprvé a je to dobré, tak jde jídlo ihned do prodeje. Takže nejde úplně o proces například na půl roku. A velmi často se o jídlech bavíme, díváme se na videa, čteme knihy, objednáváme si různé kuchařky.

Zbývá vám čas i na nějaké jiné koníčky? Nebo je práce pravdu jediný žrout času?

Zuzana: No… teď už to přichází do toho stádia, že jsme k sobě museli někoho přibrat, protože tím, že jsme pořád dělali to samé a byli jsme na to jen dva, blížili jsme se už k hranici, kdy bychom práci mohli začít nesnášet. Takže teď jsme zaměstnali nového chlapce a má to zase takový ten nový náboj a máme zase energii i na jiné věci, na to přemýšlet nad věcmi i trochu jinak. A i pro nás je to zase sranda a už si i odpočineme, když máme nějaký ten den volno.

Vím, že každý den obměňujete nabídku. Podle čeho jídla vybíráte?

Zuzana: Většinou je to podle toho, že mámě velmi úzký vztah s našim řezníkem, se kterým velmi často komunikujeme. Informuje nás o tom, jaké má maso, co zajímavého je zrovna v nabídce. Možná to jde trochu těžko vysvětlit, protože většina restaurací například zveřejňuje týdenní menu, ale my prostě aktuálně zjistíme, že zrovna můžeme sehnat skvělé uzené koleno, jindy hovězí, pak třeba sýr. Takže podle toho.

Už jste narazila i na sýr. Co vegetariáni a Būcheck?

Zuzana: V podstatě máme jen jedno vegetariánské jídlo, právě ten grilovaný sýr. Chodí na něj hrozně moc lidí, hrozně moc i nevegetariánů. Nejprve mají pocit: to si nebudu dávat, protože to bude o ničem, dám si raději maso. Ale potom ho lidi ochutnají a chodí už pravidelně na sýr. Ale máme i vegetariány, kteří přijdou se skupinou kamarádů a jsou rádi, že je sýr v nabídce a že se u nás můžou i najíst, ne tam jen tak stát, protože děláme pouze to maso.

Jak to funguje ve vašem tvůrčím týmu? Dáváte si vzájemně zpětnou vazbu?

Zuzana: My jsme na sebe dost tvrdí. Možná se to i týká toho, že jsme oba dva dost svéhlavé povahy, takže možná to někdy vypadá i docela brutálně. Ale to je právě ono, že ani jeden z nás není úplně submisivní a že i to posouvá náš podnik dopředu. Protože i když se o něčem hádáme, tak právě to přináší progres.

Otevírali jste před dvěma lety v listopadu na vánoční trhy, takže předpokládám, že se na ně chystáte i letos. Na co nás pozvete?

Zuzana: No, pozveme vás vlastně na naše největší klasiky, protože vánoční trhy trvají měsíc a po tu dobu nebudeme mít zavřeno ani jeden den. Každý den bude otevřeno, takže budeme nabízet ty největší taháky – pulled pork, bôčik, sýr, koleno. Budeme mít i horké drinky, hranolky…

Narazila jste na vaše klasiky. Co nevíce boduje u vás osobně? Najíte se vlastně ještě sami u sebe?

Zuzana: Já se už u nás nestravuju téměř rok…smích… Ale určitě, pokud je nějaké jídlo nové, tak si ho dávám a je to hlavně proto, abych zkontrolovala a ujistila se, že vše chutná tak, jak má. Co se týče oblíbenosti u lidí, tak vede asi pořád pulled pork. Já si ale myslím, že jsou i zajímavější jídla. I co se týče chutí a ingrediencí. Například Bôčik. Pro někoho je možná spojení koriandru, arašídů a bůčku stále netradiční, ale je to hrozně zajímavé a hrozně dobré.

Obligátní otázka na konec. Neplánujete rozšíření?  Je u vás pořád plno…

Zuzana: No, ono je to celkově složité. Tím, že už od začátku je koncepce taková, že jde o foodtruck. Že tam přijdete a stojíte venku, najíte se u barelů, dostanete jídlo sebou, a vše je rychlé, vždy hraje nahlas hudba. Jsem přesvědčená, že tohle všechno velmi dotváří celou atmosféru místa a možná, že kdybychom se někam přestěhovali, tak by ji to ztratilo. Ale zase chápu, že by to i mnoho přineslo, že lidé, co nechtějí stát u jídla, by si sedli a bylo by to pro ně pohodlné. Je to něco, s čím my dva teď dost bojujeme i mezi sebou. Abychom nějak uhlídali, co bude nejlepší do budoucna. Takže na tu otázku teď neumím odpovědět.

Takže se musíme nechat překvapit…Děkuji za rozhovor.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Aktuální stav hypoték? Ke konci roku započaly banky s masivním zdražováním a stav se nemění ani v prosinci. Sazby úvěrů na bydlení začínající dvojkou se stávají minulostí a po čtyřech letech se...
16.12.2018 - 18:46
Mandrage   Foto: Tomáš Gal
Úspěšná česká kapela Mandrage se po několika letech rozhodla z velkých festivalových pódií a koncertních sálů navrátit zpátky do klubů. Původně plzeňská kapela začínala před téměř dvaceti lety v...
16.12.2018 - 14:30
Přesně 15. prosince uplynulo 40 let od uvedení do provozu posledního čtvrtého turbosoustrojí Přečerpávací vodní elektrárny Dalešice. Završilo se tak osmileté období, kdy bylo budováno toto unikátní...
16.12.2018 - 12:51
Jihomoravská metropole by po AZ Tower a Spielberk Tower B mohla získat svou třetí nejvyšší budovu.
16.12.2018 - 09:29
Perníky, punč a betlém. To jsou Vánoce v AVION Shopping parku Brno
14.12.2018 - 19:45
Sportovcem Brna je Adam Ondra Foto: MMB
Sportovcem Brna je již po páté v řadě sportovní lezec Adam Ondra. Mezi nejlepší brněnské sportovce Akademie brněnského sportu zařadila také kapitána Komety Leoše Čermáka a triatlonistku Vendulu...
14.12.2018 - 13:42
Komentáře