Reklama
reklama

Polévka, kompot i ozdoba. Dýně je symbolem podzimu a dobré chuti

Symbolem podzimu je dýně. K tomuto ročnímu období totiž sedí naprosto dokonale. A to nejen svou barvou, ale i chutí. Dýně do kuchyně patří a je výborná. Navíc během podzimního období slavíme svátek Halloween. A jaký by byl Halloween, když by váš domov nestrážil dýňový strašák?

Dýně je kulinářským pokladem. Dá se z ní připravit spousta výborných pokrmů. Například výborná dýňová polévka, smažená dýně, dýňová zmrzlina, kompot a tak dále. Fantazii se meze nekladou a tak jí můžete libovolně dusit, vařit, smažit, grilovat, nebo cokoliv dalšího vás napadne. Věřte, že každý pokrm dostane do jiné, naprosto nové dimenze.

Navíc, dýně je velmi bohatá na obsah vitamínů, vlákniny, minerálů a naopak má velmi malé množství cukrů a tuků. Je tedy vhodné ji zařadit do svého jídelníčku, pokud se právě snažíte pár kilogramů shodit.

Pečená dýně.

Dýně také oplývá vysokým obsahem antioxidantů. Pokud jich do těla dostanete dostatečné množství, pomáhají vám s imunitou. Dýňová semínka vám mohou pomoct v boji se zánětem močového měchýře. Pokud dýni přihodíte do odšťavňovače, porazíte s ní zácpu i tasemnici.

Každá dýně se používá na něco jiného, každá jinak vypadá a každá má jinou velikost. I když tedy jde o dvě dýně stejného druhu, nikdy nebudou úplně totožné. Jejich barevné odstíny jsou tak nádherné, že vám z nich bude přecházet zrak.

Pokud sháníte dýni na vaření, volte spíše ty těžké kusy. U nich máte záruku, že jsou plné dužiny. Lehčí kousky bývají plné semínek – proto se více hodí na vydlabání. Alespoň se tolik nenadřete. To jak je dýně zralá můžete posoudit podle prasklinek na slupce.

Nejznámějším druhem dýně je pravděpodobně dýně Hokkaidó. Jedná se o velikostně menší odrůdu. Právě tato dýně je široce využitelná v kuchyni. Uvařit z ní můžete dýňovou polévku, tedy spíše dýňový krém. Ten se může stát vaší ideální podzimní večeří.

Dýňová polévka.

Recept na dýňovou polévku: 1,5 kg dýně, 1 ks brambory, 1 cibule, 3 stroužky česneku, hrst petržele, sůl, pepř, kmín, bujón, muškátový oříšek, sójová omáčka, 500 ml mléka, 300 ml smetany, 700 ml vody.

Na oleji osmahneme cibulku (jen co začne chytat barvu), přidáme na kousky nakrájenou, oloupanou a semínek zbavenou dýni a nakrájenou bramboru. Krátce osmahneme, podlijeme vodou, přidáme sůl, trošku kmínu, pepř a bujón. Přiklopíme a necháme vařit do změknutí (asi 40 minut). Potom odstavíme z plotny, přidáme mléko, česnek, petrželku a ponorným mixérem pořádně rozmixujeme. Vrátíme na plotnu, přidáme smetanu, trošku sójovky a nastrouháme jeden muškátový oříšek. Polévka má být dost hustá a tak mléko a smetanu kombinujeme podle potřeby. Servírujeme v misce se lžící smetany (může být zakysaná) uprostřed a posypeme ještě najemno pokrájenou petrželkou. Podáváme s bílým pečivem, nejlépe tousty.

V kuchyni můžete využít i další odrůdy. Například Rondini, která chutná podobně jako cuketa, Baby Boo zase zasyrova chutná po oříškách, díky tomu že je tak miniaturní, dá se i plnit a zapékat, dále pak můžeme zmínit Sweet Potatoes, což je dýně, která chutná výtečně i jako syrová. Špagetová dýně je podlouhlou odrůdou vhodnou do polévky, nebo k pečení, Lagenarie se zase hodí do leča.

Dýně a Halloween k sobě patří.

Pro dekorativní účely můžeme využít dýni Halloweenskou, Carnival, nebo Sweet dumpling. Dýně je totiž neodmyslitelným společníkem v době Halloweenu. Odřízněte svrchní část, vnitřní dužinu pečlivě vydlabejte a do slupky vyřežte co nejděsivější obličej. Do vzniklé dutiny uvnitř dýně vložte svíčku a halloweenský strašák je na světě! Umístit ho můžete na zahradu, či za okno.

Autor: 
redakce
Aktuálně
Brněnský magistrát má plán, že do třiatřiceti let vybuduje chytré město. Z toho důvodu již nějakou dobu pracuje na strategii Brno 2050, kterou diskutuje s občany a která slibuje omezení dopravy a...
25.09.2017 - 08:00
Od pátečních pozdních nočních hodin vyšetřují brněnští kriminalisté zvlášť závažný zločin, který se stal ve vlaku směřujícím z Brna směrem do Adamova.
24.09.2017 - 20:29
Mezinárodní den kávy připadá každoročně na 1. říjen a Brno již posedmé chystá festival kávy, který se řadí mezi největší takovou akci v České republice.
24.09.2017 - 12:55
Fenomén únikových her, kdy účastníci musí řešit různé rébusy a snaží se dostat ven z labyrintu, pronikl do České republiky už dávno. Díky logickému myšlení a týmové práci musí skupina vyřešit příběh...
24.09.2017 - 09:00
Václav Vydra se narodil v Praze do herecké rodiny Dany Medřické a Václava Vydry. Diváci jej mohou vidět na prknech Divadla na Vinohradech, v karlínském divadle, ale také na televizních obrazovkách....
23.09.2017 - 16:58
Roční e-šalinkartu si v Brně pořídilo už téměř 30 tisíc cestujících. Pracovníci DPMB zatím nezaznamenali hromadný přechod mezi jednotlivými kategoriemi jízdného. Na podzim navíc dopravce chystá...
23.09.2017 - 12:38
Komentáře