Reklama
reklama

Pivní limonády jsou osvěžením, klasiku - pivo - ale nevytlačí

Před dvaceti lety se milovník piva z Čech smál Němcům v Bavorsku, kteří si v restauraci smíchali pivo s limonádou. A málokterý by si vsadil na to, že se v českém prostředí míchané pivní nápoje ujmou. A dnes, poté, co se tímto směrem vydaly všechny velké pivovary, se na cestu výroby pivních limonád vydávají i minipivovary.

Osvěžující spojení ovocné limonády a klasického piva. To je radler. Vynalezl ho v roce 1922 Franz Xaver Kugler, který vedl výletní restauraci Kugler Alm v obci Oberhaching na jih od Mnichova a kterou vyhledávali především cyklisté. Jedné soboty v červnu 1922 mu prý kvůli velké poptávce hrozilo, že dojde pivo. V nastalé nouzi smíchal pivo napůl s citrónovou limonádou a hostům pak nápoj servíroval jako Radlermaß - „cyklistický máz“.

Trendům a chutím spotřebitelů se přizpůsobily velké i malé pivovary z regionu. V Černé Hoře dostanete Refresh.  Ten vznikl smícháním černohorského ležáku půl napůl s limonádou. I přes nízký obsah alkoholu 2,2 %  si uchovává jemnou pivní hořkost, která se snoubí s osvěžující chutí limetky a šťavnatého pomeranče nebo grepu a brusinek. V horkých letních dnech takové nápoje skvěle osvěží.

Míchané nápoje jsou vesměs sezonní letní záležitostí. Pijí je hlavně mladí lidé, ženy a sportovci. Osvěžující nápoj má taky méně alkoholu. Rozhodně se ale, pokud obsahuje alkohol, nejedná o limonádu pro děti. 

Ve Slavkovském pivovaru ale vyšli vstříct řidičům a točí kromě čtyř pivních speciálů také jako novinku pivovarskou limonádu Slavkovský Waldmeister. „Je to naše pivovarská nealkoholická točená limonáda s přídavkem lesní byliny Mařinky vonné. Limonáda je vyráběna podle naší vlastní receptury,“ informovala servírka z pivnice, která je součástí pivovaru. 

Také pivovar v Senticích nabízí nealkoholickou limonádu s příchutí piva s názvem Kvasarka a v letních dnech je po ní opravdu poptávka.

Z průmyslových pivovarů nabízí letos pivní Sládkovu limonádu s jemnou sladovou chutí a příchutí jablko Staropramen. Při výrobě takové limonády probíhá dokvašení speciální cestou, aby nevznikal alkohol. Přidáním oxidu uhličitého na závěr se vytváří limonádové bublinky. Ani tato limonáda není určena pro děti. Sládkově Limonádě - formálně nepatří k beermixům, ale v principu bojuje o stejné zákazníky - se letos rozhodli nadělit nový typ obalu a začínají ji stáčet do plechovek.

I když jsou pivní limonády na vzestupu, odborníci se nedomnívají, že se někdy stanou něčím víc než jen doplňkovým sortimentem. Odborníci nepředpokládají, že by někdy porazily klasické pivo. „Budou určitě součástí trhu, ale klasické, tradiční české pivo z trhu určitě nevytlačí,“ říká sládek pivovaru Starobrno Michal Gec.

Autor: 
redakce
Aktuálně
Brněnský magistrát má plán, že do třiatřiceti let vybuduje chytré město. Z toho důvodu již nějakou dobu pracuje na strategii Brno 2050, kterou diskutuje s občany a která slibuje omezení dopravy a...
25.09.2017 - 08:00
Od pátečních pozdních nočních hodin vyšetřují brněnští kriminalisté zvlášť závažný zločin, který se stal ve vlaku směřujícím z Brna směrem do Adamova.
24.09.2017 - 20:29
Mezinárodní den kávy připadá každoročně na 1. říjen a Brno již posedmé chystá festival kávy, který se řadí mezi největší takovou akci v České republice.
24.09.2017 - 12:55
Fenomén únikových her, kdy účastníci musí řešit různé rébusy a snaží se dostat ven z labyrintu, pronikl do České republiky už dávno. Díky logickému myšlení a týmové práci musí skupina vyřešit příběh...
24.09.2017 - 09:00
Václav Vydra se narodil v Praze do herecké rodiny Dany Medřické a Václava Vydry. Diváci jej mohou vidět na prknech Divadla na Vinohradech, v karlínském divadle, ale také na televizních obrazovkách....
23.09.2017 - 16:58
Roční e-šalinkartu si v Brně pořídilo už téměř 30 tisíc cestujících. Pracovníci DPMB zatím nezaznamenali hromadný přechod mezi jednotlivými kategoriemi jízdného. Na podzim navíc dopravce chystá...
23.09.2017 - 12:38
Komentáře