Reklama
reklama

To nejlepší z rybníka: Bojovný tolstolobik

Na řadě míst jižní Moravy se centrem dění posledních dní staly rybníky. Výlovy rybáři zpestřili různými zajímavými akcemi a hlavně prodejem ryb a ochutnávkami rybích a jiných specialit.

Rybáři až čtrnáct dnů dopředu pomalu vypouští rybník a loví kapitální kousky. Každý rybník schovává velké ryby, které rybáři po ulovení vracejí zpátky. Při tradičním výlovu je umísťují do speciálních prosklených kádí, aby je mohli návštěvníci obdivovat. Například rybník Dvorský u Hodonína nabízí veterány - kapry Lojzu a Frantu a sumce Oldu a Vlaďku. Rybník Vrkoč u Pohořelic ukázal okrasné druhy ryb chovaných v rybníku včetně parádního sumce, candáta a štiky. Většina vylovených ryb skončí na vánočním stole, část z nich - kapři, amuři, tolstolobici, líni, candáti, štiky a sumci - putují ke stánkům, kde si je lidé, mohou zakoupit.  

Šéfkuchař Jiří Vařílek nedá na výlovy rybníků dopustit. Čerstvé rybí maso je podle něj pochoutkou. „Doporučuji ochutnat rybu s očima dole – tolstolobika. Bojovný tolstolobik se v kulinářské magii odedávna považuje za účinné afrodiziakum,“ říká Vařílek a přidává recept.

Tolstolobik s hořčicovým máslem

Ingredience: 4 porce tolstolobika, 1 cibule, 1 hřebíček, 1 bobkový list, voda, sůl, na hořčicové máslo: 120 g másla, 2 lžíce horčice, citrónová šťáva, cukr, sůl.

Příprava: cca 40 minut: do osolené vody dáme oloupanou rozpůlenou cibuli se zapíchnutým hřebíčkem, bobkový list a povaříme asi 10 minut, do vývaru vložíme rybu a zvolna vaříme do změknutí

Máslo rozehřejeme, nejlépe ve vodní lázni, přidáme hořčici a zvolna, za stálého míchání přivedeme téměř k varu, podle chuti přisolíme a přisladíme a přidáme citrónovou šťávu.

Uvařené porce ryb vyjmeme a přelijeme horkým hořčicovým máslem.

Autor: 
redakce
Aktuálně
Chystáte se jet lyžovat do zahraničí? Oblíbené jsou evropské destinace jako Itálie, Rakousko nebo Francie. Je ale na takovou cestu připravené i vaše auto? Víte, jaká pravidla v těchto zemích platí?
25.02.2018 - 10:14
Odpočinková zóna s kavárnou a dětským hřištěm, více místa pro sezónní trhy i lepší možnosti parkování či rekonstrukce inženýrských sítí. Hned tři brněnská náměstí čekají v brzké budoucnosti...
25.02.2018 - 08:39
Na jedné straně rozvoj města ve sportovní či dopravní rovině, na straně druhé obyvatelé či historické klenoty města. Situace týkající se směňování městských nemovitostí budí aktuálně v jihomoravské...
24.02.2018 - 09:07
Ilustrační foto Foto: Centrum news
Radnice Brno-střed vypsala výzvu pro provozovatele kaváren, barů, restaurací a dalších podniků poskytujících občerstvení v městské části Brno-střed, aby umožnili využívat své toalety i kolemjdoucím...
23.02.2018 - 12:51
Ilustrační foto Foto: Centrum news
Rekonstrukce silnic, uzavírky, opravy, výluky nebo i Velká cena. To vše zkomplikuje v následujících měsících brněnskou dopravu. Jak se s těmito problémy vypořádat co nejlépe řešil kraj spolu se...
23.02.2018 - 07:04
Plameny chatu zničily Foto: HZS JMK
V noci ze středy na čtvrtek hořela dřevěná chata v Brně-Bosonohách. Uvnitř našli hasiči ohořelé lidské torzo.
22.02.2018 - 12:28
Komentáře