Reklama
reklama

Na svatého Martina, nejlepší je husina

Nejznámější pranostikou, která se váže ke dnu 11. listopadu, tedy k svátku svatého Martina, je ta o jeho příjezdu na bílém koni. Nalézt jich však můžeme mnohem více. Jejich častým a společným jmenovatelem je husa.

Stejně tak se stále častěji do popředí zájmu a obliby nyní dostává svatomartinská tradice spojená s pitím mladého vína a husími hody. Pochutnat si na svatomartinské huse je, především ve městech, čím dál populárnější. Jak došlo ke spojení svatého Martina a husy? Odpoví nám hned dvě legendy, skutečnost však bude pravděpodobně méně romantická. První legenda odsoudila husy na pekáč proto, že prý svatého Martina jejich kejhání natolik rušilo při jeho kázáních, že nyní musí opeřenci touto cestou za svou hlasitost pykat. Druhá praví, že se světec z vrozené skromnosti ukryl před svým jmenováním biskupem do husince, místo aby jej husy ochránily, upoutaly pozornost svým kejhání a jeho skrýš prozradily.

Nejpravděpodobnější verzí však bude to, že dnem svatého Martina odcházela čeleď ze služby, konaly se výroční trhy, obecní hromady a počítaly výnosy. Tento den tak byl hospodářským ukončením roku, ve vinařských oblastech navíc spojený s oslavou nového vína. A tedy i husími hody. V rámci této stále populárnější tradice můžeme navštívit nespočet restaurací které nabízejí svá speciální svatomartinská menu. Jak si ale vyhlášenou pochoutku připravit v teple domova?

Základem je pořídit si kvalitní husu ideálně z českého chovu a od drobných chovatelů. Podle odborníků je nejchutnější právě česká husa, plemeno, které má na našem území nejdelší tradici. Nejvhodnější ke konzumaci jsou husy staré pět až šest měsíců s váhou kolem čtyř kilogramů. Těžší již mohou být příliš tučné.

Před pečením je husu vhodné pořádně nasolit a nakmínovat a nechat alespoň jeden den odpočinout. Některé recepty dokonce doporučují takto připravenou drůbež naložit do mléka a nechat i dva dny marinovat, aby se z masa odstranila veškerá pachuť a možná nelibá vůně. K podobnému účelu slouží i jablka či hrušky vložené do husích útrob před cestou na pekáč. Další kouzlo tkví v pomalém pečení při nízké teplotě. Obvykle je potřeba sedm až osm hodin při 100°C. A chceme-li si výsledný efekt pojistit a předejít vysušení masa, ponoříme husu během tepelného procesu do sádla.

Autor: 
redakce
Aktuálně
V pondělí 24. července vystoupí v rámci festivalu UPROSTŘED indie rocková kapela Brunettes Shoot Blondes.
22.07.2017 - 13:57
Se začátkem letních prázdnin začali dělníci pracovat také na velkém městském okruhu v Brně. Právě jeho dostavba by měla ulevit řidičům, kteří se dostávají do dopravních kolon a časového zdržení kvůli...
22.07.2017 - 09:29
Jana Plodková se narodila v Jičíně, v Brně vystudovala JAMU. Po studiu začala její herecká kariéra v divadle Polárka, později se objevila v Divadle Na Fidlovačce, v HaDivadle a v současné době má...
21.07.2017 - 19:05
K čelnímu střetu dvou vozidel a autobusu vyjeli všechny složky integrovaného záchranného systému.
21.07.2017 - 16:59
Mladá vědkyně z Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně získala ocenění pro mladé začínající vědce od Mezinárodní společnosti na podporu výzkumu Alzheimerovy...
21.07.2017 - 11:49
Festival věnovaný jedné z nejvýznamnějších postav brněnské historie bude probíhat od 21. do 23. července a připomene 195. výročí narození objevitele základních zákonů dědičnosti Gregora Johanna...
21.07.2017 - 07:47
Komentáře