Reklama
reklama

Minipivovar na univerzitě: Po sladu z ovsa chutná pivo jako chleba

Pivo je jedna věc, ale důležité je to, z čeho a jak pivo vzniká. To je pravidlo, kterým se řídí Tomáš Gregor z Mendelovy univerzity. Tamní Ústav technologie potravin se může pochlubit unikátem. Vlastní mikrosladovnou, ve které mohou zesladovat jakoukoliv obilovinu, která je schopna klíčit.

Slad do piva, který se vyrábí z ječmene, lze koupit. Prodávají se světlé slady, karamelový, mnichovský i barvící. Bez speciálního sladu ale není pivovar schopen vyrobit a nabídnout nové receptury a jiné chutě, třeba i se zdravotními benefity. Kdo má svoji sladovnu, má v procesu vaření piva velkou výhodu. Nyní například v unikátní mikrosladovně na Mendelově univerzitě zkouší zesladovatět oves. „Pivo bude mít pak chlebnatý charakter, plnost a bohatou cereární chuť,“ předpovídá Gregor. 

Sladovna má tři skříně. Zrno aby začalo klíčit, musí se namočit. V první skříni proto zrno stráví i dva dny, v druhé skříni pak pět až sedm dnů klíčí a v poslední fázi a skříni se suší. Výhodou mikrosladovny je, že výzkumníci vyrobí slad přesně na míru podle požadovaného typu piva. „Když si minipivovar chce vytvořit pšeničné, karamelové pivo, vytvoříme mu slad, který tvoří karamelová pšenice,“ vysvětluje Gregor.

Minipivovar s minivarnou a mikrosladovnou slouží na Mendlově univerzitě k výuce studentů a výzkumu vývoje nových receptur a nových metod. Sladovna vytvoří osm kilogramů sladu, pivovar uvaří najednou 100 litrů piva. „Sto litrů je optimální objem pro výzkum a stanovení rozborů. Když se várka zkazí, nezničíme mnoho chmele a sladu. Pivo většinou zlikvidujeme v rámci výzkumu. Vaříme pivo i pro potřeby prezentace Mendelovy univerzity na veletrzích, spolupracujeme na vývoji nových receptur s pivovary Pegas nebo Richard,“ vypočítává Gregor.

V době sklizně vaří na Mendlově univerzitě pivo i z čerstvého hlávkového chmele. „Běžně se pivo vaří z chmelových granulátů. Čerstvá chmelová hlávka ale degustátora odmění svěžím profilem chmelových chutí a vůní,“ vysvětluje Gregor.

O kurs pivovarnictví je na Mendlově univerzitě, která už vychovala více než desítku sládků, velký zájem.

Další články z přílohy Pivo a pivovary naleznete zde: pivní limonády, jihomoravské pivovary, pivotéky

Autor: 
redakce
Aktuálně
Víno a burčák ze čtyřiadvaceti vinařství, řemeslné a dárkové zboží, občerstvení a farmářské produkty a denně doprovodný program od odpoledních do večerních hodin. Přesně na tohle se mohou těšit...
20.09.2017 - 11:56
Za měsíc se uskuteční volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a všichni obyvatelé republiky mají právo volit i mimo místo svého trvalého bydliště. Musí si však včas vyřídit voličský průkaz.
20.09.2017 - 08:17
Pořídit si nemovitost jako další zdroj příjmu. Češi i přes stále se zvyšující ceny považují koupi bytu či domu a jeho následné pronajímání za jeden z nejvýhodnějších způsobů jak zhodnotit své vlastní...
19.09.2017 - 20:14
Vymyslet za 24 hodin inovativní řešení reálného byznysového zadání, tak aby se dalo uplatnit v praxi. A to navíc s lidmi, které jste poznali teprve před chvílí. To bude cílem ČEZ Inovačního maratonu...
19.09.2017 - 19:55
Alkohol, možná v kombinaci s drogami, hrál pravděpodobně podstatnou roli včera nad ránem v Mokré.
19.09.2017 - 07:31
Kožní problémy, tělesné bolesti a řadu dalších zdravotních neduhů, které sužují mnoho lidí, lze u nás řešit zákonnými produkty z konopí. Od prosince roku 2016 mohou obyvatelé moravské metropole Brno...
18.09.2017 - 20:03
Komentáře