Reklama
reklama

Minipivovar na univerzitě: Po sladu z ovsa chutná pivo jako chleba

Pivo je jedna věc, ale důležité je to, z čeho a jak pivo vzniká. To je pravidlo, kterým se řídí Tomáš Gregor z Mendelovy univerzity. Tamní Ústav technologie potravin se může pochlubit unikátem. Vlastní mikrosladovnou, ve které mohou zesladovat jakoukoliv obilovinu, která je schopna klíčit.

Slad do piva, který se vyrábí z ječmene, lze koupit. Prodávají se světlé slady, karamelový, mnichovský i barvící. Bez speciálního sladu ale není pivovar schopen vyrobit a nabídnout nové receptury a jiné chutě, třeba i se zdravotními benefity. Kdo má svoji sladovnu, má v procesu vaření piva velkou výhodu. Nyní například v unikátní mikrosladovně na Mendelově univerzitě zkouší zesladovatět oves. „Pivo bude mít pak chlebnatý charakter, plnost a bohatou cereární chuť,“ předpovídá Gregor. 

Sladovna má tři skříně. Zrno aby začalo klíčit, musí se namočit. V první skříni proto zrno stráví i dva dny, v druhé skříni pak pět až sedm dnů klíčí a v poslední fázi a skříni se suší. Výhodou mikrosladovny je, že výzkumníci vyrobí slad přesně na míru podle požadovaného typu piva. „Když si minipivovar chce vytvořit pšeničné, karamelové pivo, vytvoříme mu slad, který tvoří karamelová pšenice,“ vysvětluje Gregor.

Minipivovar s minivarnou a mikrosladovnou slouží na Mendlově univerzitě k výuce studentů a výzkumu vývoje nových receptur a nových metod. Sladovna vytvoří osm kilogramů sladu, pivovar uvaří najednou 100 litrů piva. „Sto litrů je optimální objem pro výzkum a stanovení rozborů. Když se várka zkazí, nezničíme mnoho chmele a sladu. Pivo většinou zlikvidujeme v rámci výzkumu. Vaříme pivo i pro potřeby prezentace Mendelovy univerzity na veletrzích, spolupracujeme na vývoji nových receptur s pivovary Pegas nebo Richard,“ vypočítává Gregor.

V době sklizně vaří na Mendlově univerzitě pivo i z čerstvého hlávkového chmele. „Běžně se pivo vaří z chmelových granulátů. Čerstvá chmelová hlávka ale degustátora odmění svěžím profilem chmelových chutí a vůní,“ vysvětluje Gregor.

O kurs pivovarnictví je na Mendlově univerzitě, která už vychovala více než desítku sládků, velký zájem.

Další články z přílohy Pivo a pivovary naleznete zde: pivní limonády, jihomoravské pivovary, pivotéky

Autor: 
redakce
Aktuálně
Šedesátikilovou nevybuchlou leteckou pumu likvidoval policejní pyrotechnik v sobotu dopoledne. Munice byla nalezena ve vojenském prostoru Březina. Letos se jedná již o několikátý případ výjezdu...
21.08.2018 - 15:27
Srpen 1968 Foto: Archiv DUMB
Půl století uplyne od chvil, kdy se z rozhlasu neslo: „Vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky...
21.08.2018 - 07:00
Ilustrační foto Foto: Centrum news
Už za čtrnáct dní se vrací děti do školních lavic. Na mnoha místech je budou vítat zrekonstruované prostory. Město Brno v letošním roce poskytlo do oprav škol a školek přes 200 milionů korun.
20.08.2018 - 19:55
K dramatickému případu v Husově ulici přivolala včera v noci strážníky kolemjdoucí.
20.08.2018 - 19:07
Zlatá tramvaj Foto: MMB
První tramvaj se Brnem projela 17. srpna 1869. Ke 150. výročí, které připadá na příští rok, připravuje Dopravní podnik města Brna řadu akcí. Brňané si teď mohou adoptovat sedačku v tramvaji a tím...
20.08.2018 - 06:30
Chládek vyhledávají kvůli vysokým teplotám nejen lidé, ale také zvířata. Ta dokážou být nezvykle urputná, jak se ve středu odpoledne přesvědčili strážníci vyslaní do bytu v Králově Poli.
18.08.2018 - 07:26
Komentáře