Reklama
reklama

Jak se pečou tradiční velikonoční jidáše? Krok za krokem

Velikonoce jsou svátky opředené pověrami a křesťanskou symbolikou. Jejich původní symbolika se sice pomalu vytrácí a svátky jara slavíme daleko víc konzumním způsobem, ale zůstala lidová oslava se spoustou dobrého jarního jídla, pletených pomlázek a barvených vajec.

Pokud Vás zajímá velikonoční proměna mouky například v typické velikonoční pečivo jidáše, přinášíme obrazový recept.

Jidáše se sice podle tradic mají péct na zelený čtvrtek, ale kdo to nestihl, může se do nich pustit i o víkendu. Jidáše jsou pečivo které má podobu krouceného provazu. Ten symbolizuje to, že se Jidáš po zrazení Krista oběsil.  Kdo sní jidáše, má být  celý rok chráněn před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou.

Původ Jidášů je však mnohem starší. V pohanských dobách byly jakýmsi obřadním pečivem, jež symbolizovalo plodnost a hojnost. Neboť kyne a nabývá stejně jako plod.

V lidových tradicích mívají Jidáše tvary zvířátek, ptáčků raků a mají tak přivolat jaro.

Recept na Jidáše (těsto pro domácí pekárnu):

150 g másla, 250 ml mléka, 2 vejce, 500 g hladké mouky, 5 g cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, špetku soli, trochu citrónové šťávy, sušené droždí. Po vykynutí z těsta vyválíme provazy, které splétáme. Ještě na plechu je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pak teprve pečeme na 180 stupňů Celsia asi 25 minut.

Autor: 
redakce
Aktuálně
Ilustrační foto Foto: Centrum news
Radnice Brno-střed vypsala výzvu pro provozovatele kaváren, barů, restaurací a dalších podniků poskytujících občerstvení v městské části Brno-střed, aby umožnili využívat své toalety i kolemjdoucím...
23.02.2018 - 12:51
Ilustrační foto Foto: Centrum news
Rekonstrukce silnic, uzavírky, opravy, výluky nebo i Velká cena. To vše zkomplikuje v následujících měsících brněnskou dopravu. Jak se s těmito problémy vypořádat co nejlépe řešil kraj spolu se...
23.02.2018 - 07:04
Plameny chatu zničily Foto: HZS JMK
V noci ze středy na čtvrtek hořela dřevěná chata v Brně-Bosonohách. Uvnitř našli hasiči ohořelé lidské torzo.
22.02.2018 - 12:28
Tramvaj Foto: Centrum news/ Tomáš Varga
Každý má občas "den blbec" a dělá chyby. Ať už je to zapříčiněné osobními důvody nebo se jen ráno vzbudil s bolestí hlavy. Co se ale stane, když takový den má zrovna řidič tramvaje a v...
22.02.2018 - 06:51
Pavel Navrátil vynikal vztahem k přírodě, citlivostí a smyslovostí malby a odvahou k technologickým experimentům, díky čemuž je řazen k důležitým osobnostem české malby 2. poloviny 20. století....
21.02.2018 - 20:11
Olympijský festival Brno Foto: MMB/ M. Schmerková
Dnes do Brna zavítají čeští olympijští reprezentanti, kteří se vrátili z Koreje. Návštěvníci olympijského festivalu tak budou mít šanci pozdravit bronzovou medailistku Evu Samkovou s jejími trenéry a...
21.02.2018 - 11:34
Komentáře