Reklama
reklama

Češi stále častěji nakupují v zahraničí

Je pátek odpoledne a před obchodním domem v rakouském Retzu stojí hned několik automobilů s českou poznávací značkou. V posledních letech je to celkem obvyklý jev.

Malé městečko se nachází téměř pět kilometrů od hranic s Českou republikou a se svými necelými čtyřmi a půl tisíci obyvatel nepatří mezi velká města. Kromě turismu sem Čechy lákají i nízké ceny některých potravin. Od doby, kdy se hranice staly snadno průjezdnými, se sem čeští obyvatelé čím dál častěji vydávají za výhodnými nákupy. Ceny potravin se v České republice po zavedení elektronické evidence tržeb stále zvyšují. Nejvíce pozornosti se v poslední době věnuje především máslu. Meziročně jeho cena stoupla v průměru o 16,4 %. Proto se zákazníci uchylují spíše ke koupi margarínů nebo je nakupují do zásoby ve slevách.

V Rakousku máslo vyjde rovněž draho, 250 gramů stojí v přepočtu 57 korun, což je o 10 korun více než u nás, a nejde proto o produkt, který by Čechy k nákupům v zahraničí lákal. Raději si zde koupí konzervované rybičky, oleje, těstoviny, džemy a především cukrovinky. Například čokoláda Milka, u nás velmi žádaná, je v Rakousku téměř o polovinu levnější. Balení o 300 gramech tam běžně stojí 52 korun, čeští zákazníci si za něj však musí výrazně připlatit. Cena Milky o této hmotnosti se pohybuje i kolem 100 korun. Přitom se jedná o naprosto identické potraviny. S kvalitou souvisí i nakupování salámů. Ty jsou podle Čechů v zahraničí daleko chutnější a obsahují větší podíl masa. Jsou proto ochotní si za ně i připlatit. „S oblibou vyrážíme nakupovat salámy do Retzu. V českém obchodě jsem prozatím neobjevila krůtí salám, který by byl tak chutný. Cenově jsou zde uzeniny sice dražší, ale s jejich kvalitou se naše české výrobky nedají srovnat," říká paní Marie, která vyráží do Reztu nakupovat pravidelně. V jejím nákupním košíku nechybí ani prací prášek. Podle ní totiž rakouský prášek pere lépe než český.

V rakouských obchodech pořizují potraviny často i Češi, kteří v zahraničí přímo pracují. Například pan Petr takto jezdí z práce pro pečivo a salámy. Obyčejnou kaiserku zde nakoupí o 1,50 koruny levněji než o pár kilometrů dále ve znojemském hypermarketu. Za stejnou cenu tak pořídí dvojnásobné množství tohoto pečiva. „Někdy, když vyrážím ráno do práce a nestihnu si udělat svačinu, jednoduše zastavím u některého z obchodů a koupím si jídlo,” dodává Petr, který pracuje ve skladu pár minut od Retzu.

Autor: 
Anna - Marie Herzigová
Aktuálně
Kvalita ovzduší v městě Brně a Jihomoravském kraji se výrazně zlepšuje, zaznamenaly to všechny typy stanic imisního monitoringu, které tento trend potvrzují od roku 2010. Silniční doprava je...
22.09.2017 - 07:55
Letos v dubnu vyvolal poprask a nevoli obcí, o kterých se nelichotivě zmiňoval, nyní vychází jeho nová verze. Autentický průvodce To je Brno má i novou kapitolu, v níž dotčená místa vyzdvihují svou...
21.09.2017 - 19:53
Prostor Flédy se v neděli 1. října opět zaplní oblíbeným bleším trhem. Celkem tu nabídne téměř 50 lokálních prodejců vlastnoruční výrobky, věci z druhé ruky, knihy, originální retro věci a rozšíří se...
21.09.2017 - 13:38
Milovníci tradičních i netradičních burgerových specialit a dobré společnosti zbystřete. Již od pátku do neděle můžete potěšit své chuťové pohárky, stačí jenom zavítat na prostranství před obchodní...
21.09.2017 - 07:00
Měsíc po umístění speciální lavičky plné knih v parku na Obilním trhu si už jen tak nepočtete. Knihy jsou rozebrané, prostor lavičky zaplnily odpadky.
20.09.2017 - 19:53
Víno a burčák ze čtyřiadvaceti vinařství, řemeslné a dárkové zboží, občerstvení a farmářské produkty a denně doprovodný program od odpoledních do večerních hodin. Přesně na tohle se mohou těšit...
20.09.2017 - 11:56
Komentáře